3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

'Ereğli bizim için çok önemli'

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ziyaretine gelen Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı kabul etti.

Vali Ata, Posbıyık’la yaptığı görüşmede ilçenin önemine değindi.
29 Mart 2009’da yapılan seçimde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık, meclis üyeleri ile birlikte Zonguldak Valisi Erdal Ata’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Vali Ata, Posbıyık’a yeni görevinde başarı diledi. En büyük arzusunun hem nüfusu hem de sahip olduğu ekonomik güç itibariyle Kdz. Ereğli’de tüm kamu hizmetlerinin en iyi şekilde yapılıp yerine getirilmesi olduğunu söyleyen Vali Erdal Ata, geçmişten deneyimi ve tecrübesi olduğunu söylediği Posbıyık’ın görevini başarılı şekilde yerine getireceğine inandığını ifade etti.

KRİZİN YANKILARI

Kendisini belediyecilikte deneyimli biri olarak gördüğünü söyleyen Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilçenin şu anda sıkıntılar içerisinde olduğunu söyledi. Global ekonomik krizin yanı sıra ilçede işsizlik sorunun hat safhada olduğunu dile getiren Posbıyık, “Kdz. Ereğli şu anda sıkıntılar içerisinde. Ülkedeki genel sıkıntı yanı sıra ilçede maalesef işsizlik konusunda hat safhada sıkıntılar var. Tersaneler başlı başına bir dert. Son krizlerle 6 aydan beri parasını alamayan işçiler var. Kdz. Ereğli gibi bir bölgede bu kadar işsiz bu kadar ihtiyaç sahibi insanı gördükçe ‘Acaba ülkenin Doğu Anadolu’sunda Orta Anadolu’sunda nelere oluyor?’ diye merak etmeye başladım. Ereğli eskisi gibi değil. Erdemir özelleştirme safhasına girdikten sonra Erdemir’deki 8 bin işçiden Ereğli’ye giren para girdisi bir ifadeyle eskiden 100 milyon lira ise şimdilerde 50 milyon. Asgari ücretle maaş alıyorlar. Yüksek maaşlar kesildi. Dolayısıyla o krize karşı yenilginin dayanıklılığını yok etti. Aynı zamanda Kdz. Ereğli bir takım huzursuzluklardan dolayı sıkıntılar yaşıyordu, çok şükür devletimiz halletti onu. Huzursuzluk olduğu için dışarıdan yatırımcılar gelmemeye, Ereğli’den yatırımcılar kaçmaya başlamıştı. O anlamda Ereğli’de iç dinamikten yana sıkıntılar var. Ama ben bunların hepsini sizin önderliğinizde aşacağımıza inanıyorum. Ortak çalışmalarla çok iyi noktalara geleceğimize inanıyorum” dedi.


Yatırımcıların son yaşanan krizden dolayı etkilendiğini ancak aranan şartları taşıyan firmalara gerekli destek sağlanması için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Vali Ata, “Son yaşanan krizden onlarla mutlaka etkilendiler. İşçi çıkartmadan ücretlerinin 6 ay boyunca yarısının devlet tarafından ödenmesi ile ilgili kararlar şu anda onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. İş-Kur İl Müdürlüğümüz tarafından gerekli incelemeler yapılıyor şartları taşıyan firmalara gerekli destek verilecek, sağlanacak. Eminim bu dönemde de herhalde biraz daha düzlüğe çıkmış olur. Dünyadaki yaşanan bu kriz ve dolayısıyla Ereğli’deki firmalarda nispeten rahatlamış olur diye arzu ediyoruz, bekliyoruz” diye konuştu.

İLÇEDEKİ YATIRIMLAR

İlçenin eski günlerde olduğu gibi şaşalı olmadığını söyleyen Posbıyık, Ereğli’nin kalkınması için bir takım açılım ve genişleme yapılması gerektiğini söyledi. Posbıyık, “Ereğli o eski şaşalı Ereğli değil. Ereğli’nin kendine gelmesi kalkınması için aynı zamanda kentin de açılım yapması için Aydınlar köyüne kadar Ereğli’nin genişlemesi lazım. Bu konuda sizden yardım bekleyeceğiz. Burada sanayi tesislerin kurulması için Erdemir’in ve gemi tersanelerinin atölyelerini kurmak için OSB’den bahsetmiyorum, o bölgedeki imar çalışması ile Ereğli’nin önünü açacağına yüzde yüz inanıyorum. Hazırlıklarını yaptık. Düzce’de 4. OSB yapıldı. Ereğli’de daha 1 OSB’miz 20 seneden beri vücuda getiremedik. Benim söyledim OSB değil efendim. Benim söylediğim sınırları Aydınlar köyüne kadar genişletin gerisini biz hallederiz diyorum. Orta ölçekli sanayiciye atölyeler kurdurmak. OSB benim haddim değil. Yer bulamıyor insanlar ama OSB’ye gidip para veremiyor. Teşvik konusu olmadığı için Kdz. Ereğli’de maalesef zengin kent olarak bakıyorlar. Teşvik olmadığı için yatırımcı Ereğli’ye gelmiyor. Liman konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Biz Alaplı tarafına yapılmasını istemiyoruz vatandaşlarımızın yüzde 85’i denize giriyor. Önemli bir konumuzda bu termik santral Ereğli’ye yapılmasını istemiyoruz. Termik santral yapıldığı takdirde Ereğli’den gitmeyen insanların evladını sevmediğini düşüneceğim” dedi.


Konuyu değerlendireceklerini söyleyen Vali Erdal Ata, “Onu değerlendiririz. Bildiğim kadarıyla tahsis edilmiş sadece 3 tane parsel var. Onun da geçenlerde bir tanesine bir firmanın talebi oldu. Yeni bir yatırım yapacaklar. Onlara büyük bir ihtimal tahsis yapılacak. Tabi tahsis yapılmış olan parsellerde şu anda tesisler kurulmuş, üretime geçmiş değil. Bir kısmı faaliyete geçmiş, bir kısmı inşa halinde bir kısmı da proje aşamasında. Eminim bunlar bittiği zaman Ereğli’de ciddi olarak hem istihdam oluşturulacak hem de ekonomik yönden daha da rahatlayacağını düşünüyoruz. Hemen yan tarafında Alaplı Organize Sanayi Bölgesi 830 bin metrekarelik alan. Bunun yaklaşık 600 bini kamulaştırıldı. Geri kalan 230 bin metrekarelik bölümde bu sene sonuna kadar kamulaştırılacak. Orada harita, imar plan çalışmaları yapılacak.

Tahmin ediyorum Ereğli OSB’de yer talep edip de bulamayan sanayicilerin bir kısmı da oradan faydalanacaktır. Orada olduktan sonra üçüncü bir OSB yapımı gündeme gelecektir ki devletin Sanayi Bakanlığı’nın prensibi ile eğer bir yerde OSB var ve oradaki parseller boşta olmadı ise yeni bir OSB kurulmasına sıcak bakılmıyor. Yani oraların atıl kalmaması için nihayetinde hem kamulaştırılması hem alt yapının yapıldı kamunun kaynakları kullanılarak yapıldığı için bir taraf boş iken diğer tarafa OSB yapılmasına sıcak bakılmaz. Ben bir çok ilde çimento fabrikası ve termik santral gördüm. Ancak bu fabrikaların bacalarından hiçbir şekilde duman çıkmıyor. Dışarıda toz görünmüyor. Biz ortaokula giderken bir çimento fabrikası vardı. Orada tozdan geçilmiyordu. Fakat şimdi o fabrikanın etrafı bile yeşil alan olmuş. Eğer gerekli teknoloji getirildiği takdirde bir sorun olmayacağını düşünüyorum” dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 15:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilker burak caneli IP: 85.110.59.xxx Tarih : 17.04.2009 17:36:22

sn posbıyık ben sizin yerinize olsam bu konularda hiç demeç vermezdim.nedenine gelince 20 yıldır osb faaliyete geçmedi diyorsunuz.doğru sölemişsiniz.siz festival ve sahil yapmaktan başka neden anlarsınız,işsizlik var diyorsunuz ereğliye yapılacak yatırımlarıda engellemek için elinizden geleni yapıyorsunuz bravo size.sn valimizde sizi dinliyor bumu sizin belediyecilik anlayışınız maalesef yıllardan beri alışmışsınız erdemire bel bağlamaya orasıda özelleşince elde kaldı kocaman sıfır.siz en son konuşacak kişisiniz bence.