3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ereğli'de atık yağlar toplanıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından başlatılan bitkisel atık yağların toplanması uygulaması yaygınlaştırılmaya başlandı.


Bitkisel atık yağların pilot bölgelerde evlerde toplanmaya başlanması için yapılan çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi. Konutlarda üretilen atık yağların toplanması çalışmasında, belediyeler "atık üreticisi" konumunda ve bu nedenle Karadeniz Ereğli Belediyesi ile lisanslı bir toplama firması arasında, "Belediyenin belirlediği binalardaki atık yağların alınması konusunda" sözleşme yapıldı. Çalışma kapsamında, seçilen binalarda oturanlar önce bilgilendirilecek, yağ varilleri binaların korunaklı yerlerine konularak evlerde toplanan yağların bu varillere boşaltılması istenecek.

Dolan variller firma tarafından alınarak yerine yenisi bırakılacak. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nca yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, atık yağların ayrı toplanması ve geri kazanılması biodizel üretimi gerekmektedir. Bu nedenle ilçemiz sınırları içinde atık kızartma yağlarının ayrı toplanması uygulamasına 2007 yılında başlanmış ve bugüne kadar 41 atık üreticisi uygulamaya katılmıştır.

Atık üreticileri, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans alan taşıyıcılarla yönetmelik gereği sözleşmelerini imzalamış ve firmalardan aldıkları toplama kaplarında atıklarını biriktirmeye başlamışlardır. Dolan kaplar, sözleşme yaptıkları firma tarafından Ulusal Atık Taşıma Formu düzenlenerek alınmakta ve yerine yenisi bırakılmaktadır.

Bugüne dek, ilçemizdeki restoran işletmeler toplam 19 bin kilogram atık bitkisel yağı biodizel yapılmak üzere geri dönüşüm tesislerine göndermişlerdir. Çevre ve Orman Bakanlığı, ilgili yönetmelik uyarınca ilçemiz sınırları içinde denetim ve ceza uygulama yetkisini 21 Şubat 2008 tarihinde belediyemize devredilmiştir. Bu çalışmada, gönüllü olarak belediyemize başvuruda bulunan apartman yöneticiliklerine öncelik verilecek" şeklinde konuştu.
Uygulamanın, belediye lojmanları, Kaynarca Toplu Konutları ve gönüllü olan Heves Apartmanı'nda başlatıldığı kaydedildi

İha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?