3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Eşref, çöp depolama tesisini inceledi

Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Sapça mevkiinde bulunan Yeni Çöp Depolama Tesisi’ni ziyaret etti.

Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, gezdiği çöp depolama tesisi hakkında bilgi aldı. Toplam 23 kişinin çalıştığı tesiste 5 aydır 8 belediye tarafından çöp depolanmasının yapıldığı belirtildi. 3,5 trilyona mal olan tesis de 1 haftada yaklaşık 100 ton civarında çöp depolanarak imha ediliyor.

Gelik, Muslu, Karadon ve Kozlu gibi ilçelerden gelen çöpler ilk olarak dezenfekte edilip depolanıyor. Çöp taşıyan TIR’ların 1 adetinin 250 milyar liraya geldiği ifade edildi. Eşref, çöp depolama tesisinde Çevre Mühendisi ve İşletme Mühendisi Adem Ekşi’den bilgiler aldı.

Eşref, incelemeler sonrası açıklamada bulundu. Eşref, “Zonguldak şehir merkezindeki sahile çöp döküm işi Sofular köyümüzün Tombaklar mevkiinde yapılan topraklarında yapılan ZONÇEP tarafından yapılan çöp düzenleme depolama tesisindeyiz. Başta Valimiz olmak üzere tüm belediyelere teşekkür ediyoruz. Bu birlik Özel İdaremiz ve 31 belediyenin kurduğu ZONÇEP ile oluşan birlik ile çöp işini çözmüş olduk. Zaten birliğin kuruluş amacı da buydu.

Bu tesis de alınan bilgiler çok olumlu bu güne kadar 4-5 aydır yapılan taşıma nakli içinde 8 belediyemizin Zonguldak dahil ve Kilimli, Çatalağzı, Muslu, Beycuma, Kozlu, Elvanpazarcık şu an 8 belediye çöplerini taşıyor. 32 belediye taşıdığı zaman burası daha verimli olacaktır. Zonguldak’ta bulunan Yeşil Mahalle, Bağlık mevkiindeki yeni mahalle de bulunan transfer istasyonumuz kaldırılacak. O mahallede ki halktan çok büyük şikayet var. Mahallenin ortasında transfer istasyonu olmaz. Bu transfer istasyonun Gökgöl Mağarası mevkiine yapmayı düşünüyoruz. Bir an önce bunu gerçekleştireceğiz. Toplam 31 belediyenin kullandığında 5 yıl olarak kullanılacağını biliyoruz. 25 yıl olarak kullanılacağını hesap ediyoruz. 25 yıl içinde burası dolmuş ve toprak ile kapatılmış olacak. Metan gazı arıtılmış, su sızıntıları toplanmış olarak tesis haline gelecek. Burası çöp dökülmekle ve üzeri kapatılmakla doğal haline gelecektir. Bir olumlu noktada, katı atıklar ile sahile atılan tıbbı atıklar artık sahile dökülmüyor.

Zonguldak’ın denizi artık şırıngalardan ve çöplükten kurtuldu. 5 aydır buralara getirilen atıklar yüksek ısıdan sonra normal çöp olarak tekrar depolanıyor. ZONÇEP Başkanı olan Valimiz, Özel İdare bu işe katkı verdiler. Bildiğim 200 milyar civarında Çevre Bakanlığı 1.200 milyar toplam katkı 2 trilyon. İşin maliyeti 3,5 trilyon geriye kalan 1,5 trilyonu biz belediyeler, İller Bankası hesabımızdan kestireceğiz. Dolayısıyla burada bir kolektif çalışma oldu. Bizim barajımıza yapacağımız işlemlerde bitmek üzere tünel inşaatına giderek su konusunda da Zonguldak halkını bilgilendireceğiz. Zonguldak Belediyesi olarak bizim aylık olarak yaklaşık günlük 100 ton çöp toplanıyor.

Geçtiğimiz ay 1.400 bin metre kare çöp olarak gerçekleşmiş, buraya çöpün dökülmesi bir maliyet nakliye artı çöp tesisindeki masraflar 1 tonunun 19 Lira olduğunu biliyorum. 7 Lira nakliye 12 Lira burada ki çöp döküm işini maliyeti. Toplamda Zonguldak Belediyesi’ne maliyeti 120 milyar lira bir yük getiriyor. Biz bu maliyeti bir türlü karşılayacağız ve çöplerimiz buraya dökülmeye devam edecektir” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 13:16:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?