3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Eşref'ten yeni açılımlar

Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, yeni açılımlarla Zonguldak’ı geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
29 Mart 2009 günü

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Zonguldak Belediye Başkanı seçilen İsmail Eşref, Zonguldak’ın ekonomik ve yerleşim sıkıntısının olduğunu bunu da hedefledikleri yeni açılımlarla yapmayı planladıklarını kaydetti. Geçmişte Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 60 bin işçinin çalıştığını günümüzde ise bu sayının 10 bine düştüğünü ifade eden Eşref, TTK’nın şu anki üretimi ile Zonguldak’ı geçindirmeyeceğini yeni sektörler bulunması gerektiğini belirtti.

Eşref, "Bizim Zonguldak’ta kömüre dayalı sanayi olması sebebiyle iş adamları çok fazla yok, varsa da sayısı az. Yine onlarda kömüre dayalı iş adamları. Kömür üreten iş adamları. Zonguldak, emeğin kenti değil emeklinin kenti olmaya başladı. 60 bin işçiden 10 binlere düştü, işçi sayısı. Bu çok ciddi bir düşüş. Tabi bunda çok faktörler var. Kurumun zarar etmesi. Enerji ihtiyacının kömürden şekil değiştirmesi ve diğer yakıt şekillerine dönüşmesi gibi birçok faktör var. Biz Zonguldak’ta kömürün var olmasına, yüzyıllar boyunca üretimin devam etmesini diliyoruz. Çünkü Zonguldak kömür ile var oldu. Ancak sırtımızı sadece kömüre dayamak yanlış. Bizim yeni sektörler bulmamız gerekiyor. Bu sektörleri oluşturmak ta biraz zor” dedi.

“ZONGULDAK’TA ARSAMIZ YOK”

Mahallelerin gecekondular ile dolduğunu Zonguldak’ın da binalarla iç içe sıkıştığını söyleyen İsmail Eşref, yeni açılımlarla birlikte yerleşimi ‘Gaca’ bölgesine kaydırmayı hedeflediklerini kaydetti. Eşref şöyle konuştu:
“Mahallelerimiz gecekondularla dolu, Zonguldak iç içe sıkışmış bir yer. Arsamız yok. Biz Zonguldak merkezde üniversiteyi geliştirmek gibi bir gayret içerisindeyiz. ZKÜ’nün öğrenci sayısı 8-10 binlerden 20 bine çıkmalı.

Çıkarsa Zonguldak’ın ekonomisi biraz daha düzelir. Ufak yerlerde yapılacak küçük işletmeler hedefliyoruz. Bir hedefimizde Elvanpazarcık Belediyesi’nin batısında kalan ‘Gaca’ bölgesinde de bir alanı biz belediyemiz içine katarak o bölgede tarıma dayalı olabilir, imalat sektörü düzenlemek istiyoruz. Konserve olabilir, hayvancılık olabilir. Orası bakir alan. Yerleşimi oraya kaydırmak istiyoruz. Artık sıkıştı Zonguldak. Bir kısım yerleşimi oraya kaydırarak küçük işletmeler zincirini oluşturmak istiyoruz. Başka seçeneğimiz yok çünkü TTK, bu seviyede Zonguldak’ı geçindirmiyor. Yani bu imalat miktarı, bu işçi sayısı Zonguldak’ı geçindirtmiyor. O yüzden emeğin kenti değil de emeklinin kenti olma noktasındayız. Ben bu açılımları önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapmak istiyorum.”
 

İha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 15:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?