2
Mayıs
2024
Perşembe
ZONGULDAK

Eylemi bırakıp can kurtardılar

Zonguldak Devlet Hastanesi’nde görevli 3 doktor, bir günlük iş bırakma eylemine rağmen babaannesinin tespih boncuğunu yutan 1.5 yaşındaki Endam Çiv’i, kendilerinin buluşu olan bir aletle kurtarmayı başardı.

Kozlu Beldesi 19 Mayıs Mahallesi’nde meydana gelen olayda Yusuf-Cemile Çiv çiftinin 1.5 yaşındaki kızları Endam, babaannesinin tesbihiyle oynarken ipini kopararak boncuk yuttu.

Nefes alamayan küçük çocuk acilen anne ve baba tarafından Zonguldak Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Eylemde olmalarına rağmen küçük Endam’a müdahalede bulunan doktorlar çekilen röntgen filmleri sonucu çocuğun nefes borusunda boncuk bulunduğunu tesbit etti.

Endam Çiv, Göğüs Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Özgür Nizam, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ruhi Sarı ile Anestezi ve Reanimasyon uzmanı Uz. Dr. Rüstem Albayrak’tan oluşan ekip tarafından hemen ameliyata alındı.

Yapılan müdahale sırasında önce forceps denilen aletle boncuk tanesini almaya çalışan ancak başarılı olamayan doktorlar, üreterorenaskop (idrar yolu ve böbrek taşlarını çıkartma) cihazıyla bronskop (havayolu optik gözleme) cihazını birleştirip yeni bir cihaz elde ederek müdahaleyi gerçekleştirdi. Böyle bir uygulamanın ilk kez yapıldığını söyleyen doktorlar, başarılı geçen ameliyat sonrasında küçük kızın kurtarıldığını ifade etti.

Doktorlar Özgür Nizam, Ruhi Sarı ve Rüstem Albayrak başarılı geçen operasyon sonrası yaptıkları açıklamada, "1.5 Yaşındaki Endam Çiv’ in çekilen röntgenlerinde ana hava yolunda tesbih tanesinin görülmesi üzerine genel anestezi uygulayıp bronskopi ile hava yollarına girildi ve tesbih tanesinin sol ana havayoluna yerleşmiş olduğu görüldü. Daha sonra forceps denilen aletlerle tespih tanesi tutulmaya çalışıldı ancak boncuğun kaygan olması ve deliğinden geçirilememesi bronskopla alınamayacağına karar verildi. Ardından ureterorenaskop cihazı değiştirilerek tekrar bu cihazla havayoluna girilip ince bir forcepsle tespih tanesi deliğinden girilerek ana havayoluna çekildi, daha sonra basket kateteri ile tesbih tanesi tutularak çıkartıldı" dedi.

Doktorlar, Türkiye’de ilk kez böyle bir uygulamanın gerçekleştirildiğini belirterek, "Bizim yaptığımız bu cihaz üretilmiş ve kullanılan bir cihaz türü değil. Küçük Endam ölüm kalım savaşı verdiğinden, kendi aramızda verdiğimiz bir kararla bu uygulamayı yapıp yeni bir cihaz oluşturduk. Bu operasyonla hem Küçük Endam’ı hayata döndürdük hem de 1.5 yaşında olmasına rağmen uzun ve ağır bir ameliyat sürecinden kurtarmış olduk" ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 14:07:38
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 13:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?