3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Filyos Vadisi canlandırılmayı bekliyor

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ''Filyos ile ilgili 7 firmanın önemli dikkate değer 13 projesi var, onlar değerlendiriliyor'' dedi.

Vali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve gelmesinden itibaren Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki yaklaşık 10 bin dönüm kullanılabilir yatırıma uygun arazideki Filyos Vadisi ile ilgili projeyi takip ettiğini söyledi.

Geçen günlerde, Başbakanlık Yatırımları Destekleme Ajansı'ndan bölgeye gelen ekibin gerekli incelemelerde bulunduğunu ve Maliye Bakanlığı'nda toplantıların gerçekleştirildiğini anlatan Ata, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da vadideki çalışmalarla ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne gerekli talimatları verdiğini kaydetti.

Ata, şöyle devam etti:

''Filyos Vadisi'nde ciddi çalışma yapılıyor, sondajlar da devam ediyor. Ancak, bunlar yeterli değil. Nehir kıvrım kıvrı, her tarafı da sular altında denize akıyor. Bunun için ıslah şart. Filyos ile ilgili 7 firmanın önemli dikkate değer 13 projesi var, onlar değerlendiriliyor. Talepte bulunan firmalara yer tahsis edebilmemiz için olmazsa olmazlardan olan ıslah ve imar planlarının bir an önce tamamlanması lazım. Vadi, beton istinat harç takibatı ile koruma altına alınacaktır. Filyos Vadisi üzerinde yapılması gereken barajlar var. Bunların bir kısmı kamu kaynakları, bir kısmı da yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Bu işlerin hızlanması durumunda yer tahsisleri daha kolay olacak.''

Vadide yatırıma başlanılması durumunda elektrik şebekeleri yeniden güçlendirilecek. Çaycuma'ya kadar gelen doğal gaz vadiye ulaşabilecek, yatırımlarla birlikte yol yapım çalışmalarına da hız verilebilecektir.''


-FİLYOS PROJESİ-


Filyos Vadisi, Zonguldak Havaalanının yanı sıra Zonguldak-Ankara demir yolu bağlantısı ve kara yoluyla ulaşım açısından uygun konumda yer alıyor.

Filyos Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında gösteriliyor.

Yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun talep gösterdiği Filyos Vadisi'nde, demir-çelik ve liman yatırımı planlayan dünya çelik devlerinden Rus NLMK, bölgede etüt çalışmaları yaptırdı.

Rus petrol şirketi Lukoil'in rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) başvurmasından bir süre sonra yatırımdan vazgeçtiği Filyos Vadisi, liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda yatırımcının geliştirdiği projelerle sürekli müteşebbislerin gündemini oluşturuyor.

Müracaatları süzgeçten geçiren bakanlık, çok değer verilen bölgede ciddi firmalara yer tahsisi yapacak. Yatırımların hayata geçirilmesi durumunda yaklaşık 10 bine yakın kişiye istihdam sağlanacak.

a.a
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 10:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabriozyurt IP: 91.138.8.xxx Tarih : 25.08.2008 19:54:08

sanirim zonguldak valisinin makam odasinda yukarda yazili metinler asili.her gelen yada sabit duran arada bir bu metini okuyor.projeymis yatirimmis, yer istemisler, tahsis falan.bise goremedik daha ama neyse.adet yerini bulsun diye soylenip dursunlar