3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Fındıkta tahmini rekolte 728 bin ton

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından oluşturulan Fındık Rekolte Tespit Komisyonu, 2008 yılı fındık rekoltesinin 728 bin 500 ton olacağını tahmin etti.

2008 yılı Türkiye fındık rekoltesini belirlemek amacıyla 19 Haziran- 7 Temmuz 2008 tarihleri arasında Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yapılan arazi çalışmaları tamamlandı.

Çalışma, yoğun olarak fındık üretimi yapılan Kocaeli'nin Kandıra, Düzce'nin Merkez, Kaynaşlı, Gümüşova, Cumayeri, Yığılca, Gölyaka, Çilimli ve Akçakoca, Sakarya'nın Merkez, Karasu, Karapürçek, Akyazı, Ferizli ve Hendek, Bartın'da Merkez, Ulus, Amasra ve Kurucaşile, Zonguldak'ın Merkez, Ereğli, Samsun'un Çarşamba, Terme,
Bafra, Tekkeköy, Ondokuzmayıs, Ayvacık ve Salıpazarı, Ordu, Giresun ve Trabzon'un merkez ve tüm ilçeleri ile Rize'nin Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin'in Borçka, Arhavi ve Hopa, Kastamonu'nun Cide, İnebolu, Bozkurt, Çatalzeytin, Sinop'un Merkez, Ayancık, Türkeli, Erfelek ve Gerze ilçelerinde 633 bin 928 hektarlık alanda gerçekleştirildi.

Çalışmalarda daha önce belirlenmiş olan alçak, orta ve yüksek mevkilerde yaklaşık 500 adet fındık dalı üzerinde çotanak sayımı yapıldı. Fındık bahçelerinin gübrelenme, iklim durumu, fındık kurdu ve diğer böceklerin yaptıkları ve yapacakları zararlar ile sayılan çotanakların hasada kadar olan döküm durumlarının incelendiği çalışmada Doğu Karadeniz bölgesinde 2008 yılında Ocak-Şubat aylarında meydana gelen don zararının Ordu ilinde 14 bin hektar alanda etkili olduğu, bu bahçelerden 2008 yılında ürün alınamayacağı gibi, 2009 yılında da düşük miktarda mahsul elde edileceği belirlendi.

Çotanak sayımlan ile yapılan incelemelerde hasada kadar olan zaman içinde hava şartları normal gitti takdirde 2008 fındık rekoltesinin 728 bin 532 ton dolaylarında olacağı tahmin edildi. Bu yıl ortalama fındık veriminin dekarda 115 kilogram olarak belirlendi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 18:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?