6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Gazeteciler, sansürü tartıştılar

GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR

Basında sansürün kaldırılışının 102. yıl dönümü nedeniyle Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin kahvaltısında bir araya gelen gazeteciler sansür ve gazetecilik üzerine görüş alış verişinde bulundular. Otosansürün devam ettiği görüşünde birleşen gazeteciler öncelikle basın kuruluşlarının bu konularda ortak tavır sergilenmesi gerektiği savundular. KGD Başkanı Atilla Öksüz, “Farklı düşünelim, farklı yazalım ancak öncelikle bir birimize sansür uygulamayalım’ dedi.

Gazeteciler, basında sansürün kaldırılışının 102. yıl dönümü nedeniyle Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin (KGD) davetinde bir araya geldi. Zonguldak Merkez kordon boyundaki Ramak Kafe’de düzenlenen kahvaltıya yerel basın çalışanları ile yaygın basın kuruluşlarının çalışanları katıldı. Kahvaltının ardından gazeteciler sansür başta olmak üzere mesleki sorunlar üzerine görüş alış verişinde bulundular. KGD Genel Sekreteri Çetin Sezgin’in yönettiği tartışmada son günlerde basına yönelik tartışmalar ile basın mensuplarının böyle durumlarda nasıl davranması gerektiği üzerine düşünceler paylaşıldı. KGD Başkanı Atilla Öksüz açılış konuşmasında gazetecilerin farklı düşünüp yorumlamasının mesleki bir vasıf olduğunu belirterek bu görüş ayrılıklarının askeri müştereklerde birleşmeyi engellememesi gerektiğini söyledi. Basına yönelik sansürün devam ettiğini üzülerek gördüklerini belirten Atilla Öksüz, “Basına yönelik saldırılarda hepimiz yanlışa karşı olmalıyız. Bu saldırı ve engellemeler öyle olur ki başka bir gün bir başka arkadaşımıza yönelir. Bu tavrı mesleki gelenek haline getirmek zor değil. Ancak sansürlerin en tehlikelisi basının bir birine karşı uyguladığı sansürdür. Bugün pek çok gazeteci yazdıklarından dolayı yargılanıyor veya cezaevlerinde bulunuyor. Ne yazık ki medya başta kendi arkadaşlarını yalnızlaştırıyor. Biz Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak mağdur edilen her arkadaşımızın yanında olmaya özen gösteriyoruz. Öte yandan bizlerin de kişi hak ve hürriyetlerine saygı duyması gerekir. Olaya asla tek taraflı bakamayız. Bakmamalıyız” dedi.

İSTANBUL’DA ZONGULDAK GÜNLERİ

Gazetecilere katılımlarından dolayı teşekkür eden Öksüz, Bahçeşehir Üniversitesi ile müşterek gerçekleştirilen ve bir hafta süren eğitim programının detayları ve son gelişmeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi;

“Çok değerli hocalarımızın eşliğinde bir hafta süren eğitim toplantılarına katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki özellikle genç gazeteci arkadaşlarımız bu programa daha fazla katılabilsin. Hocalarımız Zonguldak’taki ilgi ve destekten çok memnun kaldılar. Program sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Burçe Çelik ile bir görüşmemiz oldu. Üniversite olarak Ekim ayı gibi Zonguldak günleri diyebileceğimiz ve bir hafta sürmesi planlanan bir etkinlik önerdiler. Bunlar çok güzel ve hepimiz adına mutluluk verici gelişmeler. Burada Zonguldak’ın kültürel yanlarını yansıtan fotoğraf çalışmalarının yansıra Zonguldak’taki gazeteleri sergileme şansı bulacağız. Söyleşi ve toplantılarla Zonguldak’ı anlatma fırsatı bulacağız. Dekan Yardımcımız Burçe Çelik ve Bahçeşehir Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz.

GAZETECİLER ÖNERİ VE ELEŞTİRİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Kahvaltı programında katılımcılar da görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdiler. Genç muhabirler saldırı ve engelleme gibi olaylarda derneğin daha hızlı hareket etmesini ve olay sürecinde müdahale etmesini istediler. KGD Genel Sekreteri Çetin Sezgin ile Başkan Atilla Öksüz gazetecilere yönelik engelleme ve tehdit olayları yaşanması durumunda dernek yönetimine anında bilgi verilmesini ve provakatif yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini söylediler. Gazetecilerin her zaman engelleme ve tehditlerle karşılaşacağını belirten Öksüz, bu gibi durumlarda gazetecilerin organize olmanın yollarının aranması gerektiğini vurguladı. Üyeler ayrıca Ereğli ve Çaycuma’da da toplantılar yapılması ve görüş alış verişinde bulunulmasın isterken yönetimin ilçelere daha fazla ilgi göstermesini istediler. Toplantıda ayrıca özellikle mesleki büyüklere karşı saygı ve vefa duygusunun geliştirilmesinin önemi vurgulanarak zaman zaman aranmaları ve ziyaret edilmeleri vurgulandı.

ÇELENK VE SERGİ

Çok sayıda gazetecinin görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantının ardından Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na gelen gazeteciler, Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadelede kahramanları, güneydoğu şehitleri, basın şehitleri ve yaşamını yitiren basın emekçilerinin anısına saygı duruşunda bulundular. Gazeteciler buradan Demirpark AVM’de açılan sergiye katıldılar. Gazetecilerin çalışma dünyasından kesitlerin yer aldığı serginin düzenlenmesinden ötürü KGD Yönetimi, işadamı Metin Demir’e teşekkür etti.

GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR
GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR
GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR
GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR
GAZETECİLER, SANSÜRÜ TARTIŞTILAR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2010 Cumartesi 16:28:05
Güncelleme :24 Temmuz 2010 Cumartesi 17:57:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?