3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

GMİS'de yeni başkan seçildi

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 5. Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı. Olağanüstü Genel kurul’da Ramis Muslu Genel Başkan seçildi.
GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul’un divan başkanlığını Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Aşlan yaptı. Mevcut Genel Başkan Ramazan Denizer ile Mevcut Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ramis Muslu’nun Genel Başkanlığı aday olduğu genel kurula 283 delege katıldı. Genel Başkanlık seçimi sonuçlarına göre Ramis Muslu 143 oy alırken, Ramazan Denizer 137 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı. Böylece Ramis Muslu, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın yeni Genel Başkanı oldu. Genel Başkanlık yarışını kaybeden mevcut Genel Başkan Ramazan Denizer, sonuçların açıklanmasının ardından kürsüye çıkarak, “Buraya kadarmış. Değerli arkadaşım Ramis Muslu’ya yeni görevinde başarılar diliyorum. Hayırlı olsun” dedi.
GMİS Genel Başkanlığı’na seçilen Ramis Muslu da, “Burada kazanan-kaybeden yok. Birlik-beraberlik içinde Zonguldak için, maden işçisi için çalışacağız. Katkı sağlayan Ramazan Denizer’e teşekkür ediyorum. Herkese, Türkiye işçi sınıfına, Zonguldak’a ve sendikamıza hayırlı olsun. 1848 yılından buyana maden ocaklarında yaşanan iş kazalarında yaşamını yitiren 4 bin 500 maden şehidimizi, MTA işyerlerinde meydana gelen iş kazalarında yaşamını yitiren arkadaşlarımızı, efsane Genel Başkanımız Şemsi Denizer’i, başta sendikamızın kurucuları olmak üzere bugüne kadar sendikamızda görev yapan ve hayatta olmayan tüm yöneticilerimizi, sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. Sendikamızda görev yapan yönetici ve personelimizden hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum” dedi.

“160 YILLIK ÜRETİM KÜLTÜRÜ MÜCADELE BİRİKİMİMİZDİR”
Sendikanın 62 yaşında olduğunu belirten Muslu, mücadele birikiminin 160 yıllık üretim tarihinden geldiğini söyledi. Muslu, “Genel Maden İşçileri Sendikası, 17 Kasım 1946 yılında kuruldu. Türkiye’nin en köklü sendikalarından biridir. Sendikamız 62 yaşındadır. Ama mücadele birikimi 160 yıllık üretim tarihinden gelir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İngiliz, Fransız, İtalyan, bir çok yabancı şirketin işçisi olarak çalışan bölge insanı, o zor şartlar altında verdiği hak mücadelesiyle sendikalaşma sürecini başlatmıştır. Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrasında hızlanan bu süreç çok partili hayata geçişle birlikte dernekleşme ve sendikalaşma aşamasına geldi. 1963 yılında Çalışma Bakanı olan, daha sonra da Zonguldak Milletvekili seçilen rahmetli Bülent Ecevit döneminde toplu sözleşme yapma aşamasına gelindi. Sendikamız daha sonraki süreçte verdiği mücadelelerle kendisini herkese kanıtladı. Zonguldak, kömür üretimiyle şehirleşmeye başladı. Çevre köylerden ve Türkiye’nin dört bir yanından insanlar Zonguldak’a geldiler. Madencilik ve işçilik kültürüyle bütünleşen yeni bir Zonguldaklı kimliği oluştu. Farklı kültürlerden gelen insanlarımız, 4 bin 500 maden şehidimizin acısıyla kaynaştılar. Bu kaynaşmanın odak noktası Ereğli Kömür Havzası Maden İşçileri Sendikası oldu. Bugünkü adıyla Genel Maden İşçileri Sendikası, tüm çalışanları bütünleştirdi. Genel Maden İşçileri Sendikası, o günden bugüne Zonguldak bölgemizin en güzide kuruluşudur. Sendikamız sadece Zonguldak’ın değil Türk-İş’in, Türkiye işçi sınıfının ve ülkemiz demokrasi güçlerinin de takdirini kazanmış ve halen dikkatle izledikleri bir kurumdur. Sendikamız Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili göndermiş ve üst örgütümüz olan Türk-İş’e sık sık yönetici vermiş bir kurumdur.
Sendikamız, efsane Genel Başkanımız Şemsi Denizer döneminde yaşadığımız Büyük Grev ve Ankara Yürüyüşü ile kendisini sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya kanıtlamıştır” dedi.

“RAMAZAN DENİZER, SEÇİMİ VE ÖRGÜT DÜZENİNİ YOK SAYDI”
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, eski Genel Başkan Ramazan Denizer’in Genel Başkan olduktan sonra sanki başka biri olduğunu, ağzından ‘Ben’ kelimesinin hiç düşmediğini kaydetti. Muslu, “Tanıdığımı sandığım Ramazan Denizer’i Genel Başkan olduktan sonra yeterince tanıyamadığımı anladım. Genel Başkan olduktan sonra sanki başka biri oldu. Ağzından ‘Ben’ kelimesi hiç düşmedi. Daha ilk günlerde kendisine oy vermeyen şubelerin baştemsilcileri ve temsilcileriyle oynamaya, oralarda ikilik oluşturmaya başladı. Bu davranış sendikanın ‘S’sini bilen insanın yapacağı iş değildi. Arkadaş, seçimleri ve örgüt düzenini yok saydı. Daha sonra başka davranışlar ortaya çıktı. Tabii ki onun bu davranışları, aynı listeden seçilen diğer arkadaşları da rahatsız etti ve bir süre sonra ilişkiler iyice koptu. Nihayetinde bugün olağanüstü kongre yapma noktasına geldik. Değerli delege arkadaşlarım, yapmış olduğumuz Başkanlar Kurulu’nda bu sorunları tartıştık. Olağanüstü Kongreye gitme kararı aldık. Ancak, yönetimin çoğunluğunu elinde bulunduran arkadaşlarımız tüzüğümüze aykırı bir davranışla delege seçimlerini yenilemek gibi yanlış bir karar aldılar. Kendilerini seçen siz delegelere güvenmediler. Hatta sizleri delege seçen maden işçilerine de güvenmediler. Umutlarını yeni alınacak 3 bin işçi arkadaşa bağlayarak yeni yılda delege seçimi yapma kararı aldılar. Biz zorunlu olarak tüzüğümüzün gereği delegelerden imza toplamak durumunda kaldık. Bize 65 imza yetmesine rağmen kısa sürede 150 imza topladık. Bu arada Yargıtay Kararları’nı kendilerine gösterdik. Aldığımız duyumlara göre değer verdiği sendikacı ağabeyleri de kendisini uyarmış. Sonuçta, yine 4 aynı arkadaş yönetim kurulunda olağanüstü kongre kararını almak zorunda kaldılar. Şu kadarını söyleyeyim, ipler çok önce kopmasına rağmen, Türkiye’deki ve Zonguldak’taki gelişmeler nedeniyle sabırlı ve sağduyulu davrandık” dedi.

“İŞÇİ ALDIRDIK AMA ŞOV YAPMADIK”
Rahmetli Şemsi Denizer öldükten sonra, DSP-ANAP-MHP hükümeti döneminde 4 bin 12 maden işçisi alındı. O zaman bizler yönetimdeydik. Üstelik Genel Başkanımız Türk-İş yönetimindeydi. Daha sonra bu hükümet döneminde, 2006 yılında bin 120 işçi daha alındı. Yine bizler görevdeydik. Kısa süre önce MTA’ya 100 işçi alındı, arkadaşlarımız şov yapmadı. Ama ne genel başkan ne de bizler ‘Hep ben’ diyerek şov yapma ve diğer arkadaşlarımızı küçük düşürme arayışı içinde olmadık. Bu dönem alınan ve 2009 yılında işbaşı yapacak olan 3 bin işçi arkadaşımızın alımı sürecinde de yine aynı şekilde hepimiz özveriyle çalıştık.
Zonguldak’ta birliğin ve beraberliğin sağlanması, hiç ayrımsız tüm siyasi partilerin sendikamıza desteğinin sağlanması, demokratik kitle örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu amaca odaklanması için her birimiz büyük çaba sarf ettik. Tabii ki bu arada dünya konjonktürü de bizim için çok olumluydu. Dünyada enerji krizinin çıkması, koklaşabilir taşkömürü fiyatlarının 300 dolarları aşması ve Türkiye’nin büyük oranda ithalat yapıyor olması bize önemli avantaj sağladı. Bu arada 2003 yılından itibaren özel sektörün 5 milyon ton üreteceği projesinin de hayal olduğu ortaya çıkmış ve bu işi en kısa zamanda, en iyi yapacak olan kurumun Türkiye Taşkömürü Kurumu olduğu açıkça görülmüştü. Bu gerçeği gören Türk-İş yönetimi ve bölgemiz siyasetçileri ile bize her zaman yakınlık gösteren bakanlarımızın katkılarıyla ve başbakanımızın oluruyla amacımıza ulaştık. Elbetteki Genel Başkan olarak arkadaşımız da büyük çaba sarf etmiş ve başta Meclis Başkanımız Köksal Toptan olmak üzere iktidar partisinin Zonguldak milletvekilleriyle yakın ilişkiler kurarak onların katkılarını almıştır. Biz de buradan katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

“GERÇEKLERİ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Genel Başkan Ramis Muslu, yeni yılda yapacakları Mali Genel Kurul’da sendikanın giderlerini azaltacaklarını, tasarrufu artıracak önlemler alınacağını söyledi. Sendikanın, siyasetin içinde olacağını ama siyasetçinin güdümünde olmayacağını belirten Muslu, “Biz, bu gerçekleri anlatmaya devam edecek ve TTK’nın kuruluş kapasitesi olan yıllık 5 milyon ton üretmesi gerektiğini ısrarla vurgulayacağız. Yeni işe alınacak arkadaşlarımızla birlikte üretimi artacak olan TTK, bu amaca ulaşmamızı daha da kolaylaştıracaktır. Olağanüstü Genel Kurulumuz sonunda kazanan, kaybedeni kucaklayacak, birlik ve beraberlik içersinde çalışmaya devam edeceğiz. Oluşacak yeni ekip, daha uyumlu çalışacak, hem toplu sözleşme görüşme sürecinde hem de yeniden işçi alımı sürecinde başarılı olmak için Zonguldak ile yeniden bütünleşecektir. Son günlerde izlediğiniz süreç içinde Genel Başkan adaylığımı kamuoyuna açıkladım. Oluşturduğumuz yeni ekibi de perşembe günü yaptığımız basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttım. Biz sendikamızı, yeniden ayağa kaldırmak, Zonguldak’ın öncüsü ve lokomotifi, Türkiye işçi sınıfının ışığı ve güven kaynağı yapmak için göreve talibiz. Sendikamız yeniden Zonguldak’ın öncüsü ve sözcüsü olacaktır. Sendika, Türk-İş içerisinde hak ettiği yeri alacaktır. Çünkü sendikamızda taban yeniden söz ve karar sahibi olacak, her zaman en doğru ve en sağlıklı bilgileri sendikamızdan alacaksınız. Sendikamız, misafirhanesine yeniden kavuşacaktır. Sendikamızda, katılımcılık, şeffaflık sağlanacak, internet ortamında her şey açıklıkla sergilenecek ve her üyemiz istediği an, başta Genel Merkez olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerine ulaşabilecek ve hesap sorabilecektir. Toplu sözleşme görüşmelerinde, aynı sanatta farklı ücret uygulamasına son vermek için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Özel maden işletmelerinde çalışan madencilerin sendikamızda örgütlenmesi için çalışmalara hemen başlanacaktır. Sendikamız, yöneticileri gösterişten uzak, maden işçisine yakışır bir yaşam içinde olacak ve her ortamda maden işçisini temsil etmenin sorumluluğunu taşıyacaktır. Hiçbir yönetici, hiç kimseye olmayacak vaatlerde bulunmayacak, asla yalan söylemeyecektir. Sendikamızda disiplin, sevgi, saygı ve dayanışma yeniden tesis edilecektir. Sendikamız, borçlarından en kısa sürede kurtulacak, kamuoyundaki itibarını yeniden kazanacaktır. Yeni yılda yapacağımız Mali Genel Kurul’da sendikamızın giderlerini azaltacak ve tasarrufu artıracak önlemler alınacaktır. Sendikamız, siyasetin içinde olacak ama siyasetçinin güdümünde olmayacaktır. Sendikamız, Zonguldak’ın sosyal hayatında her zaman kendini hissettirecek ve kültürel etkinliklerin içinde yerini alacaktır” dedi.
GMİS 5. Olağanüstü Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, Ramis Muslu 143 oyla Genel başkanlığa seçilirken, Genel Başkan Yardımcılığına, İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz seçildi. Genel Sekreterliğe, Taci Aklaya, Genel Mali Sekreterliğe, Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine, Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreterliğine, Eyüp Alabaş seçildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 11:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?