3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

GMİS'ten işçilere ziyaret

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim kurulu üyeleri Üzülmez ve Amasra Müesseselerinde kurs gören yeni işçileri ve çalışanları ziyaret etti.


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez ve Amasra Müesseselerinde kurs gören yeni işçiler ile Amasra Müessesesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti.

TTK Üzülmez ve Amasra Müesseseleri'nde işbaşı yapacak olan yeni işçileri ziyaretlerde konuşan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, başta iş sağlığı ve güvenliği, Sendika tarihi, örgütlenme, toplu iş sözleşmeleri hakkında bilgiler verdi.

Muslu, yeni işçilere banka kredileri ile kredi kartlarının kullanımı konusunda da uyarılarda bulundu. GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, “Türkiye'de birçok sendika 2008 yılında olağanüstü genel kurul yaşadı. Bu genel kurullardan biri de sendikamızda yaşandı. Bu, sendikamızda yaşanan 5. olağanüstü genel kurul oldu.

Türkiye'de çok sayıda sendikada olağanüstü kongre yaşanmasının nedeni, tabanın sendikacılığı yeniden yapılandırma, hareketlendirme girişimidir. Amacımız Genel Maden İşçileri Sendikası'nı 1980'li, 1990'lı yıllardaki gibi bir sendika haline getirmek, bu amaç doğrultusunda yeniden yapılandırmak. Türkiye'deki işçi sınıfının mücadelesi de aynı yönde. Bu neden ortaya çıktı? Çünkü, 80'li yılların sonundan itibaren özelleştirme gündeme geldi.

Özelleştirme Bartın Çimento Fabrikası ile başladı, bize dokunmaz denildi. Ama özelleştirmeler hız kazandı. POAŞ, SEKA Fabrikaları, Erdemir gibi kar eden işletmeler bile satıldı. Kardemir'in 1 liraya satıldığı günlerde TTK Amasra ve Armutçuk Müesseseleri'nin kapatılması gündeme geldi. Bu sorunu birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek aştık” dedi.


“ÜRETİMİ ARTIRACAK, YENİ İŞÇİ ALIMI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
İlk önce 3 bin yeni işçiyi işe yerleştirdikten sonra üretimi artırmak ve kurum ile birlikte işçi açıklarını belirleyip yeni işçi alımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Muslu, “3 bin işçi arkadaşımız müesseselerde işe başladılar. Bu sayı yeterli mi, değil. Yeraltı hazırlıklarımız tüm müesseselerimizde sürüyor. Öncelikle 3 bin işçi arkadaşımı işe yerleştirdikten sonra üretimi artırmak ve kurum ile birlikte işçi açıklarını belirleyip yeni işçi alımını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ancak üretimi mutlaka artırmalıyız. Amasra'da da üretimi artırarak hem ülkemize daha fazla hizmet etmek hem de işsizimize iş, aş kapısı açmak. Yoğun bir dönemden geçsek de Toplu İş Sözleşmesi Taslak çalışmalarımızı sürdürdük ve Kamu-İş'e teslim ettik. Şubat ayının ilk haftasında görüşmelere başlayacağız.


Bildiğiniz gibi kamu işletmelerinde TİS Görüşmelerini Türk-İş koordine ediyor. Türk-İş'te bir Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Bu Kurulda, 10 Sendika ile birlikte Sendikamızı, sizleri temsilen Genel Başkan olarak katıldım. Geçmişte olduğu gibi birliğinizi, beraberliğinizi bozmadan, yeni işçi arkadaşlarımızı da kucaklayarak güçlendirerek mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.


“KÖMÜR İSTİHKAKINDAN VAZGEÇMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
TTK işçilerinin toplu sözleşme kapsamında sağlanan kömür istihkakının kaldırılmasına yönelik çalışmaları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen GMİS Genel Başkanı Muslu, “O kömürü çıkarmak için canımızı ortaya koyuyoruz. Ürettiğimiz kömürden istihkak almaktan vazgeçmeyeceğiz. 2001 yılında çıkan bir yasaya dayandırılarak kömür istihkakının kesilmesi gündeme getiriliyor. Hazine Müsteşarlığı'nın 12.05.2008 tarihli yazısı ile 2009 yılı kömür istihkakının kesilmesi istendi. Kurum yetkilileri ve Kamu-İş yetkilileriyle görüşerek kömür istihkakından vazgeçmemizin mümkün olmadığını açıkça ifade ettik” dedi.
GMİS Genel Başkanı Muslu ve Genel Merkez ile Şubeler Yöneticileri, TTK Üzülmez Müessesesi ve Amasra Müessesesi yöneticilerini de ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 14:00:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?