6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Göçükteki madenciler için yürüyüş

GÖÇÜK ALTINDA KALAN MADENCİLER İÇİN YÜRÜDÜLER

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğrencileri, ocak altında kalan 30 madenci için yürüyüş yaptı. Öğrenciler, üniversite önünden Madenci Anıtı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) öğrencileri önceki gün Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TKK) Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlamanın ardından ocak içerisinde kalan 30 madenci için eylem düzenledi. ZKÜ merkez kampusu önünde toplanan yaklaşık 200 öğrenci, bir süre burada slogan attı. Üniversite önünde öğrenciler adına açıklama yapan Özge Vataner, şöyle konuştu: "TTK Karadon Müessesesi'nde pazartesi günü saat 13.30'da meydana gelen grizu patlaması sonucu meydana gelen göçük yüzünden 30 maden işçimiz yer altında mahsur kaldı. Pazartesi gününden bu yana süren kurtarma çalışmaları hâla bir sonuç vermiş değil. Bir yanda hayat mücadelesi veren maden işçileri diğer yanda her şeye rağmen kurtulur umuduyla onları bekleyen madenci aileleri. Türkiye'de yalnızca son 6 ayda, taşeron maden ocaklarında meydana gelen bu üçüncü büyük grizu patlamasıdır. Artık her türlü sömürüyü meşrulaştıran, her türlü güvencesizliği emekçiye dayatan özelleştirmeci, emekçi düşmanı zihniyeti şimdi Karadon'da olan bu felaketin de sorumlusudur."

Basın açıklamasının ardından ZKÜ'nün önünden maden işçileri için başlayan yürüyüşte öğrenciler, "Madencinin feneri hiç sönmeyecek", "Siz hiç iş kazasında ölen patron gördünüz mü?", "İşçiler ölüyor sermaye büyüyor, kahrolsun ücretli kölelik düzeni" sloganları attı. Ellerinde pankartlarla çarşı merkezinde bulunan Madenci Anıtı'na kadar yürüyen öğrenciler burada hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulundu.

ZKÜ öğrencileri adına Madenci Anıtı önünde açıklama yapan Burak Öztürk, şunları söyledi: "Bu kez TTK bünyesindeki bir taşeron maden ocağında grizu patlaması ve göçüğün altında kalan 30 işçinin sağ olup olmadığı bile bilinmiyor. Onlara göre iş kazası, dikkatsizlik diye adlandırılan durum elbette kendilerini aklama çabalarının bir göstergesidir. Karlarına kar katmak için hiçbir önlem almayarak, işçilerin canlarını hiçe sayarak sermayelerini işçi kanlarıyla büyütmeye çalışan patronlar sınıfı bunun bedelini ödeyecek. Şimdi sınıfa karşı sınıf eylemi zamanıdır."

Üniversite önünde başlayan yürüyüş sırasında emniyet güçleri de güvenlik önlemi aldı. Madenci Anıtı önünde yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler olaysız dağıldı.

GÖÇÜK ALTINDA KALAN MADENCİLER İÇİN YÜRÜDÜLER
GÖÇÜK ALTINDA KALAN MADENCİLER İÇİN YÜRÜDÜLER
GÖÇÜK ALTINDA KALAN MADENCİLER İÇİN YÜRÜDÜLER
GÖÇÜK ALTINDA KALAN MADENCİLER İÇİN YÜRÜDÜLER
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 15:35:05
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 16:22:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?