3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Hacımusa'da göç durmuyor

Nüfusun 2 binin altındaki belediyelerin kapanması yönünde Belediyeler Yasası'nda yapılan yeni düzenleme ile kapanacak olan 869 belediye arasındaki Hacımusa Beldesi’nde dışarıya göç durdurulamıyor.

Yazın gurbetçilerinde tatile gelmesi ile 5 binlere nüfusu ulaşan Hacımusa Beldesi’nden 7 yılda 387 kişi, başka illere göç etti.


Gökçebey ilçesine bağlı Hacımusa Beldesi Belediye Başkanı Veysel Özsaraç, belediyeler yasasında yapılan düzenlemelerle birlikte kapatılacak olan belediyenin tüm çalışmalara rağmen göçü durduramadıklarını kaydetti. 2000 nüfus sayımına göre bin 747 olan nüfusun 2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre bin 360’a düştüğü beldede yaklaşık 400 hane bulunuyor. Yurt dışından ve yurt içinden tatile gelen gurbetçilerle birlikte yaz dönemindeki nüfusun 5 bini bulduğunu ifade eden Özsaraç, “Belediyemiz sınırlı bütçesi ve imkanlarına rağmen, yaklaşık 1 milyon YTL’lik alt yapı, yol gibi hizmetler için yatırım yaptık. İlçe merkezine çok uzak olmasına rağmen beldemizi, günümüz koşullarına uygun ve belde halkına yakışır hale getirerek, köyden kente dönüştürdük. Ne yaptıysak göçü durduramadık. Beldemizin gençleri, iş umuduyla başka illere yada yurt dışına gitti. Beldemizde yaklaşık 400 hane bulunuyor. Her haneden 13-15 kişi beldemiz dışında yaşıyor. Belde nüfusumuzun büyük bir kısmı emeklilerden oluşuyor. Göçü durdurabilseydik beldemiz kapanmazdı” dedi.


Hacımusa Belediyesi olarak devlete yük olmadan kendi yağlarında kavrulduğunu ifade eden Başkan Özsaraç, belediyeler yasasındaki düzenlemelerde 2 bin nüfusunun altındaki belediyelerin kapatılması ile ilgili maddeye “borcu olan” ibaresinin eklenmesini istedi. Bu ibarenin eklenmesi ile birlikte Hacımusa Belediyesi ile bazı devletin sırtına yük olmayan bazı belediyelerinde kapanmasının önüne geçileceğini vurgulayan Özsaraç, şöyle devam etti: “Belediyemiz, artık iş makinelerini alıp, kendi malzemelerini üretip, kendi hizmetini kendi ödeyecek noktaya ulaştı. Belediyemiz kapanmazsa kısa sürede beldemizde parke, tretuvar ve büz gibi üretim tesisleri kurarak iş istihdamında katkıda bulanabilir. Belediye kapanırsa her anlam yükselişe geçen ve güzel bir ivme yakalayan bölgemizin tekrar eski haline dönmesinden korkuyorum. Hatta daha da kötü hale düşmesinden endişe ediyoruz. En önemli sorun olan işsizliğin çözümü konusunda da çabalarımızın sürdüğü beldemizde, belediyenin kapanması ile sorunlar da sona erecektir. Bu da hem bölge ekonomisi için hem de halkımız için sıkıntı oluşturacaktır. Borcu bulunmayan, halka hak ettiği hizmeti götüren belediyelerin bu yasa ile birlikte kapatılmaması gerekir. 2 bin nüfusun altındaki belediyeler yerine borcu olan 2 bin nüfusunun altındaki belediyelerin kapatılması yönünde düzenleme yapılarak, bu belediyelerin kapanması önlenebilir.”


Ayrıca Özsaraç, belediyelerin kapanması ile ilgili yasal düzenlemenin Yargıtay’dan geri dönmesi ihtimalinin kendilerini de umutlandırdığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 16:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Engin GÜLER IP: 85.97.188.xxx Tarih : 7.05.2008 18:51:03

Doğduğumuz yer olan hacımusa Beldesine yeni iş imkanları, istihdam yapılmadığı takdirde cok değil 3-5 sene sonra oy için gelecek olan politikacılar karşılarında kimi bulacaklar çok merak ediyorum.Beldenin arazileri işlenmiyor.En azından boş duran arazilerde halk bilinçlendirilerek Kooparatifler kurularak, küçükbaş hayvancılık,kivi üretimi,alabalık tesisleri,boluda tavuk firmaları ile anlaşmalı tavuk yetiştiriciliği,Gökçebey ilçesinde kurulan yüksek okul öğrencilerininde içinde bulunacağı ortak girişimler yapılabilinir.Tabi tüm bunlar için baştaki büyüklerimizin bizleri cesaretlendirmesi gerekmektedir.Her ne yaparsak yapalım dışarıda kapıcılık yapmaktan iyidir.Düşüncelerime katılıp bir şeyler yapmak isteyen varsa ben hazırım.Hele bu işler bir tutsun siz o zaman görün beldenin nüfusu kaç olur.Yoksa çok yazık olacak Hacımusa Beldesine çoook