3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Halka kuraklık anlatıldı

17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü çerçevesinde TEMA tarafından Elvanpazarcık Beldesinde Elvanpazarcık İlköğretim Okulunda belde halkına yönelik kuraklık ve çölleşme konulu sunum yapıldı.


Sunuma, TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Ziraat Mühendisi Ömür Ozan Çakal, TEMA yönetiminden Melahat Çöğendez ve Kutlu Günvar, CHP Belediye Meclis Üyesi ve Elvanpazarcık Belde Başkanı Nazan Pulat, Elvanpazarcık İlköğretim Okulu Müdürü Sefer Akkuş ve belde halkı katıldı.
Sunumda konuşma yapan TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, suyun herkesin yaşam kaynağı olduğunu ve suyun petrolden, altından daha değerli olduğunu söyledi. Suyu daha tasarruflu kullanılması gerektiğini ifade eden Aydan, toprakların korunması gerektiğini belirtti.


Aydan, “Toprak demek yaşam demektir. Topraklarımızı korumak zorundayız. Erozyon Türkiye açısından çok büyük bir sorundur. Toplumun herkesimi çevre için bir şeyler yapmalıdır. Erozyon bitki örtüsünün olmamasından dolayı gelişen bir olaydır. Ormanların toprak erozyonuna etkisi vardır. Amacımız ormanlarımızı korumak, yeni ormanlar kurmak ve erozyonla savaşmaktır. Erozyonun zararları ülke su kaynaklarını yok eden afettir. Erozyon yoksulluk ve açlığın en büyük kaynağıdır. Erozyon tarımda verimsizliğe sebeptir. Erozyonun sonunda açlık ve yoksulluk meydana gelir. Bitki örtüsü ve toprak olmadan su kaynaklarının düzenli ve sürekli beslenmesi mümkün değildir. Su herkesin yaşam kaynağıdır. Su, petrol ve altından daha önemli olduğunu unutmamalıyız. Suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Erozyonun sonuçlarından biri de kuraklıktır. Çoğu zaman felaketleri biz kendimiz davet ediyoruz. Erozyona karşı alınabilecek önlemler de mevcut bitki örtüsünü ve meraları korumaktır. Tarım her zaman önemlidir. Çölleşme küresel bir sorundur. Toprak ve su varlıkları güvence altına alınmadığından insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için en temel ihtiyaçları olan su ve gıdaya ulaşabileceklerine inandıkları bölgelere göç etmektedirler. Çevremiz için hepimizin yapabileceği çok şey var. Erozyonla savaşmalıyız ve suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız” dedi.


Sunumun ardından TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ve yönetimi Elvanpazarcık halkı ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 11:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?