3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Hanta Virüsü uyarısı

Zonguldak, Bartın, Karabük Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Alkan, Bartın ve Zonguldak'ta görülen hanta virüsü nedeniyle veteriner hekimleri uyardı.
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Alkan, odaya ait sitede verdiği bilgilerle ölümlerin görüldüğü hanta virüsü enfeksiyonu hakkında meslektaşlarını uyarıyor. Enfeksiyonun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı belirtileriyle seyir ettiğini anlatan Alkan, vakaların birbirinden farklı ve ilişkisiz yerlerde gözükmesi nedeniyle dikkatli olunmasını istedi.


Hantavirüsün Bünyavirüs ailesinden olduğunu belirten Önder Alkan, www.zvho.org http://www.zvho.org isimli web sayfasında verdiği bilgilerde hastalık hakkında hastalığın bulaşması, hastalığın seyri, coğrafi dağılımı, risk grupları ve önlemler ara başlıkları yer alıyor. Hantavirüsün çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşındığını anlatan Alkan, şunları söyledi: "Hastalığın bulaşması, hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin ifrazatlarının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir. Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin ifrazatlarının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir."


YOLCULAR RİSK ALTINDA
Hastalığın dünya çapındaki kemirgenlerde görüldüğünü ve henüz aşısının bulunmadığını hatırlatan Önder, hastalığın az da olsa yolcular için risk oluşturduğunu söyledi. Kemirgenler ve kemirgenlerin ifrazatlarıyla temas edilmemesini hatırlatan Alkan, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm yolcuların hastalığa yakalanma riski çok az olsa da kemirgenlerin çokça bulunduğu ortamlarda bulunan ve bunlarla temasın olduğu hallerde yolcular risk altındadır. Kemirgenler ve bu hayvanların ifrazatlarıyla (dışkı, salgı ve
idrar gibi) temastan kaçınılmalı. Endemik bölgelere giden ve kemirgenlerle temasa maruz kalabilecek, mesleği gereği seyahat edenler, kamp yapanlar, gezginler kemirgenleri çadırlarından ve konakladıkları yerlerden uzak tutacak önlemler almalı ve yiyeceklerini kemirgenlerden kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşma olmaması için kemirgenlere karşı korumalıdır."

İha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 18:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?