3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Hepatit B ile mücadele anlatıldı

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) tarafından gizli tehlike Hepatit B, bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemleri konularında halka eğitim ve bilinçlendirme semineri verildi.


Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere VHSD Bölge Temsilcisi ve Karaelmas Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Nefise Öztoprak konuşmacı olarak katıldı. Halkın Yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Öztoprak, hepatite neden olan virüsler arasında en tehlikelisinin Hepatit B olduğunu ifade etti. Karaciğer iltihaplanması ve sarılık olarak da bilinen hepatit hastalığı hakkında bilgi veren Öztoprak, “Dünya genelinde 2 milyar insan, sigaradan sonra en yaygın kanserojen olan Hepatit ile enfekte yaşıyor.

Ne yazık ki her yıl l milyon insan bu hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Türkiye de ortalama yüzde beş olan Hepatit taşıyıcılığı, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde onlara çıkıyor. Bu da Türkiye de ortalama dört milyon kişinin Hepatit ile enfekte yaşadığı anlamına geliyor. Bu kişilerin yüzde beşinde de Hepatit B kronikleşiyor.

Hepatit B ye bağlı kronik Hepatitlerin yaklaşık dörtte biri siroza yakalanıyor. Bu hastaların bir kısmında karaciğer kanseri çıkıyor. Son yıllarda başta dünya sağlık örgütü olmak üzere tüm dünyanın en az AIDS kadar önemsediği Hepatit B, yakın gelecekte dünyada silinmesi planlanan hastalıkların başında geliyor. 1982 yılında bulunan ve oldukça etkili olan aşısına rağmen Hepatit B konusunda uluslararası duyarlılık tam anlamıyla oluşmadı” dedi

‘HER 12 KİŞİDEN BİRİ HEPATİT VİRÜSÜ TAŞIYOR'
Öztoprak, ülkemizde her 12 kişiden birinin hepatit virüsü taşıdığına dikkat çekerek bu virüsle mücadele etmek için derneğin mücadelelerini anlattı. Öztoprak, “Ülkemizde uzun süreden beri çeşitli kişi ve kurumlar, Hepatit B ile mücadelenin önemine dikkat çekmelerine karşın konu ciddi anlamda daha yeni ele alınmaya başlandı. Örneğin 1990 yılında Viral Hepatitlerin önemini bilen ve bu konuyla mücadeleye gönül veren bir grup hekim tarafından Viral Hepatitle Savaşım Derneği kuruldu. Dünya üzerinde 12 kişiden birinin Hepatit virüsüne sahip olduğu tespit edildi. Dünya genelinde 200 den fazla hasta derneğinin katıldığı Dünya Hepatit İttifakı tarafından “12 den biri ben miyim?” kampanyası başlatıldı” diye konuştu.

VİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARI
Virüsün bulaşma yollarını da vurgulayan Öztoprak, hastalığın kan ile bulaştığını söyleyerek, dikkat edilmesi konusunda uyardı. Dikkat edilmesi gereken konuları açıklayan Öztoprak şöyle devam etti:
“Enfekte kan ile temas edilen bir durum hastalığı bulaştırır. Jjilet, makas, ortak diş fırçası kullanımı yeterince sterilize edilmemiş kesici ve delici aletlerin kullanımı, ilaç, uyuşturucu kullanımında da aynı enjektörün ortak kullanımı, iğne batması, diş tedavisi, sterilize edilmemiş aletlerle dövme yaptırmak, vücut deldirmek, korunmasız cinsel ilişki, kişisel bakım gereçlerinin ortak kullanılması, anneden bebeğe yada insanlar arasında hastalığın bulaşmasına neden olur.

Hapşırma, öksürme, öpüşme, çatal, bıçak, kaşık veya yemeklerin başkalarıyla paylaşılması, banyo ve tuvaletlerin kullanımı yada günlük yaşamdaki diğer sıradan olaylar enfeksiyonun bulaşmasına neden olmaz. Ancak bulaştırmamak için iğne veya iğne benzeri kesici ve delici aletler ortak kullanılmamalıdır” dedi Öztoprak, virüsten korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:


“Virüs riski grubundakilerin ve yeni doğan çocuklar mutlaka aşılattırılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürüp, karaciğer daha fazla zarardan koruyarak da virüsten korunabiliriz. Sağlıklı gıdalarla dengeli olarak beslenilmeli, kilo alınmamalı, alkolden uzak durulmalı ve sigara kullanılmamalıdır. Düzenli olarak doktor gidilmeli ve alınan tüm ilaçlara dikkat edilmelidir.”

İha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 19:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?