3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Hileli boşanmalar yakın takipte

Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Muharrem Demirci, muvazaalı boşanmayla ilgili 2008 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren kanunun ardından gelen ihbar ve başlatılan incelemeler sonucu 1200 kadının tespit edildiğini söyledi.


SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, 1.10 2008 de yürürlüğe giren kanunun gereği SSK'lı ya da Bağ-kur üyesi anne ve babaların maaşlarını almak için hakimi yanıltarak eşlerinden ayrılan ve birlikte yaşamaya devam eden çiftlerin suç sayılması ile Zonguldak'ta yoğun bir çalışma başlattıklarını söyledi. Muvazaalı olarak bilinen anlaşmalı boşanmalarla ilgili yapılan ihbarlarda 1200 çiftin tespit edildiğini belirten Demirci, bu çiftlerin 779'unun incelemelerinin tamamlandığını söyledi.

SGK Alo 170 hattına yapılan ihbar üzerine kurumun kontrol memurlarının harekete geçtiğini anlatan Demirci, şöyle konuştu: "Alo 170 hattı ve dilekçelerle birlikte aldığımız ihbarlar üzerine kontrol memurlarımız tek tek inceliyor. İhbar söz konusu olan çiftlerin yakınları ya da aileleriyle görüşülüyor. Çiftlerin boşanmalarına rağmen birlikte yaşadıkları tespit edilirse, boşanmanın muvazaalı olduğu kanaat ve tespitine varılarak gerekli rapor tutuluyor.

Genel müdürlüğe gönderilen raporların onaylanması halinde kanunun yürürlüğe girdiği 1.102008 tarihine kadar haksız yere aldığı maaşlar hesaplanıyor ve yasal faizi de üzerine eklenerek bu kişilerden geri alıyor."


Demirci, kontrol memurlarının soruşturmalarını tamamlamasının hemen ardından hazırlanan raporlar doğrultusunda bu çiftler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Şu ana kadar 1200 muvazaalı boşanma tespit edildiğini anlatan Demirci, şunları söyledi: "Bunlardan 779'unun raporları onaylanmak üzere Ankara'ya gönderildi. Bu tespitlerin onaylanmasının ardından adli yönden suç duyurusunda bulunuyoruz."


ALELACELE EVLİLİKLER ARTTI
Demirci, muvazaalı boşanmalarla ilgili başlatılan inceleme üzerine yakalanmamak ve çeyiz yardımı almak için yeniden evlenmelerin sayılarında artış olduğunu anlattı. Demirci, çeyiz yardımı almak için evlenenlerle de mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.
Demirci, çeyiz yardımı almak için evlenenlere karşı kurumunun diğer kurumların veri tabanlarından faydalandığını ve özellikle nüfus müdürlüğündeki evlenme boşanma olaylarının da sıkı takip altına alındığını belirtti. Son dönemlerde "muvazaalı boşanan çiftler kadar bu boşanmaları sona erdirerek yeniden evlenen çiftler olduğunu" gördüklerini belirten Demirci, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar hem yakayı ele vermemek hem de çeyiz yardımlarından istifade etmek amacında olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer
kurumların da verilerinden yararlanarak çiftlerin muvazaalı boşanmalarının bulunup bulunmadığını ve aynı kişiyle daha önce evlenip evlenmediği gibi konulara dikkat ediyoruz. Çeyiz yardımını verilere uymayan çiftlere vermiyoruz. Burada da uyanıklık yapıyorlar, çeyiz yardımı için bize değil Ankara'ya müracaat ediyorlar. Çeyiz yardımı banka hesabına yatsa bile muvazaalı boşanma tespit edilmesi halinde para bloke ediliyor. Parayı alabilse bile er ya da geç kendisinden geri alınacaktır."


Zonguldak'ta, şaşılacak derece de kanunun boşluklarından faydalanarak sabit gelir sağlanmaya çalışıldığını söyleyen Demirci, kentteki emekli sayısının çokluğu nedeniyle anlaşmalı boşanmaların sürekli gündeme geldiğini ifade etti. Bu kadar çok muvazalı boşanmaların artışında ise arzuhalciler ve yönlendiricilerden kaynaklanabileceğini belirten Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zonguldak'ta olduğu gibi kanunun boşluklarından faydalanarak sabit gelir sağlamaya çalışan bir yerin bulunmadığını düşünüyorum.


Her yerde benzeri durumlar var ama başka şehirlerde bu kadar çok olacağını zannetmiyorum. Zonguldak'ta nüfus az olmasına rağmen emekli sayısının çok olması nedeniyle en fazla muvazaalı boşanmaların görüldüğü yer olarak gündemde kalıyor. Sayı gerçekten çok fazla. Bu kadar olmasına arzuhalcilerin ve yönlendiren insanların bulunmasından kaynaklanabilir. Ama bu arzuhalciler kim? diye sorsanız bilmeyiz. Bunun için kaymakamlıklara, muhtarlara, emniyet güçlerine bu tür konularda tespit etmeleri için yazı gönderdik.

Halkımızdan böyle insanları 'Alo 170' hattına ihbar etmelerini istiyoruz. Hattımıza ihbar için isim vermelerine bile gerek yok. Muhtarlarımızın da siyasi endişe taşımadan bize yardımcı olmaları gerekmektedir. O zaman kimsenin haksız kazanç elde etmesine imkan vermeyiz."


Demirci, 120 bin emekli maaşı alınan Zonguldak'taki muvazaalı boşanmaların sayısının daha da artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Ayrıca Demirci, şu ana kadar yapılan tespitlerle devletin 10 milyon TL'nin üzerinde zararının önlendiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 15:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?