3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İçilebilir su azalıyor

Zonguldak'ta, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından "Su Çerçeve Direktifi, Su, Atık Su Yönetimi ve Karasal Kökenli Kirleticiler" konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Enver Kurgun, küresel ısınmanın etkilerinin görülmeye başlandığını ve ileride su savaşlarının çıkabileceğinin ifade edildiğini söyledi.


Çevre ve Orman Bakanlığı, Zonguldak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Emirgan Otel'de "Su Çerçeve Direktifi, Atık Su Yönetimi ve Karasal Kökenli Kirleticiler" konulu bir seminer düzenlendi. Seminere, Zonguldak Vali Yardımcısı Tevfik Emre, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektör Yardımcısı Vural Evren, Zonguldak Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, çevre illerin belediye yöneticileri ile özel sektör yetkilileri katıldı. Seminerde konuşmacı olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkili uzmanları, İspanya Generalital Valencia Bölgesel Çevre, Su, Şehircilik İskan Bakanlığı'ndan Carlos Bernacer ve ZKÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyeleri katılarak bilgi verdi.
Bir dizi etkinlik için Zonguldak'a gelen Çevre ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Enver Kurgun da kısa süreliğine seminere katıldı. Su ve atık sularla ilgili çalışmalar ve projelerin konuşulduğu seminerde bir konuşma yapan Kurgun, çeşitli sebeplerle çevrenin çok hızlı bir şekilde kirlendiğini dile getirdi. Dünyada kirliliğin son kırk yılda yüzde 50 oranında arttığını söyleyen Kurgun, mevcut su kaynaklarının da korunması gerektiğini anlattı. Kurgun, dünyada teknolojinin çok hızlı
gelişmesi, nüfusun hızlı artması, alt yapı hizmetlerinin buna paralel olarak yeterince yerine getirilememesi gibi sebeplerle çevrenin çok hızlı bir şekilde kirlendiğini söyledi.


Buna bağlı olarak 'dünyada mevcut kirlilik son kırk yılda yüzde 50 oranında artmıştır' denildiğini belirten Kurgun, şunları söyledi: "Bu kirliliğin sonucunda birkaç yıl öncesine kadar hepimizin 'çok kötü senaryo' diye düşündüğümüz hayal gibi gördüğümüz küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını çeşitli şekillerde hep birlikte görüyoruz. Bu anlamda doğanın kaynaklarının tasarruflu kullanılması iyi kullanılması gerekiyor. Mevcut durumun korunması çok önemli. Su konusunda da dünyada çok ciddi
sıkıntılar var. Önümüzdeki yıllarda yine bu kötü senaryolardan bir tanesi su savaşlarının olabileceği ifade ediliyor. Türkiye su bakımından zengin bir ülke değil. Onun için suyun önemi bir kat daha artmış oluyor." Kurgun, konuşmasının ardından salondan ayrıldı.


Zonguldak ve ilçelerinde atık suların arıtılması ile ilgili çalışmaların ve projelerin devam ettiğini söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun da, akar suların hiçbir şekilde kirletilmemesi gerektiğini söyledi.
İlin 32 belediyesi bulunduğunu anlatan Uzun, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan sadece Kdz. Ereğli Belediyesi ile Gülüç Belediyesi derin denize deşarj yöntemi ile atık suları denize deşarj edilmektedir. Devrek Belediyesi'nin atık su arıtma tesisi bulunmaktadır. Ancak şu anda faaliyette değil ve rehabilitasyon çalışması devam ediyor. Alaplı Belediyesi'nin atık sularının derin denize deşarj yöntemi çalışması devam etmektedir. Zonguldak Belediyesi'nin atık sularla ilgili çalışması tamamlanmak üzere. En önemli yaşamsal yakıt kaynak olan su ve suyun yüzeysel kaynağı olan akarsuların atık sular ve diğer çeşitli atıklarla kirletilmesi kuşkusuz kabul edilebilir olgu değildir."


Zonguldak Vali Yardımcısı Tevfik Emre ve Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca da konuşma yaptı.


İÇİLEBİLİR SU AZALIYOR
Konuşmaların ardından katılımcılara su, atık su arıtma çalışmaları ve projeleri hakkında geniş kapsamlı sunum gerçekleştirildi. Yetkili uzmanlar ve öğretim üyelerinin verdiği bilgilere göre, insan hayatı için en önemli bir konuma sahip olan suyun yüzde yüzlük bölümünün sadece yüzde üçünün kullanılabilir ve yüzde birinin içilebilir olduğu kaydedildi. İçilebilir oranda olan suyun bile gittikçe azaldığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 17:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?