3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İddialara cevap verdiler

Site Dolmuş Durağı Yönetimi durakta yapılan basın açıklamasında bazı iddialara açıklık getirdi.


Site Dolmuş Durağı Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Turan, durakta yapılan basın açıklamasında bazı iddialara açıklık getirdi. Uzun yıllardır üç hatta 48 araç ile vatandaşlara hizmet verdiklerini ifade eden Turan, “Bizler uzun yıllardır Site, Gümüşhane, 102 Sokak hattında 48 araç ile hizmet veren dolmuş esnafıyız. Zonguldak’ta geçmiş yıllarda yapılan uygulamalar sonucu bazı hatlara gereğinden fazla araç verilmiş, bazı hatlar ise adeta kollanarak araç sayılarında artış yapılmamıştır. Bizler, araç fazlalığından ötürü her gün 8 araç yatırmakta, Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında ise, durağımızdaki araçların mevcut sayısını ikiye bölerek gün aşırı olmak kadıyla 24 araçla yolcu taşımacılığı hizmeti vermekteyiz. 1 dolmuş ayda 12 gün çalışmaktadır. Site, Gümüşhane, 102 Sokak hattına çalışan dolmuş esnafı olarak önemli sorunlar yaşamaktayız. Türkiye’de sadece Zonguldak’ta yapılan bir uygulama ile çalıştığımız güzergah üzerinde Kozlu dolmuşları da çalışmakta, belde yolcusu taşıması gereken araçlar Site hattından da yolcu almaktadır. Yani kent merkezi, Müftülük, Işık Yönder caddesi, Üniversite, İncivez, Kozlu ve İncirharmanı güzergahında yolcu taşımaktadırlar. Halk otobüsleri, korsan dolmuş gibi çalışmakta, çok sıkça hareket saatlerine, güzergahlarına ve duraklarına uymamaktadırlar. Bizler böylesine sıkıntılar yaşarken, yeni açılacak olan sahil yolu hattı için ilimiz alt trafik komisyonu çalışmalar yapmış ve konuyu İl Trafik Komisyonu’na havale etmiştir” dedi.
12 Haziran 2009 tarihli bir yerel gazetede çıkan bir haberde yeni hat ile ilgili olarak Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref suçlanarak, bu hat için Site durağına söz verildiğini ve hatta peşkeş çekildiği şeklinde ifadeler kullanıldığını anlatan Turan şöyle devam etti:


“Bu haberde yer alan ifadeler ve iddialar bizleri üzmüştür. Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Site dolmuş durağına yeni hat ile ilgili hiçbir söz vermemiştir. Aksine, yeni hat konusu önceki Belediye Başkanı Secaattin Gonca döneminde gündeme gelmiş, o da kimseye her hangi bir söz vermemiştir. Bizler, site dolmuş durağı olarak o dönemde Zonguldak Belediyesi’ne bir dilekçe vererek sahil yolu hattında yolcu taşımaya talip olduğumuzu belirtmiştik. İç İşleri Bakanlığı’nın genelgesine bağlı olarak ilimizde İl Trafik Komisyonunun 07 Aralık 1995 tarihli kararıyla ilçe, merkez ilçeye bağlı bulunan yerleşim birimleri içinde ve arasında çalışan yolcu taşıtlarına plaka tahdidi getirilmiştir. Bu durumda mevcut hat oluşumunda, araç fazlalığı olan dolmuş duraklarından diğer hatlara araç kaydırılması düşünülmüştür. Uzun yıllardan beri çok yoğun yolcu taşımacılığı yapan İncivez dolmuş hattına, tüm başvurulara ve yolcu yoğunluğuna rağmen yeni araç verilmemekte, Zonguldak’ın en kalabalık mahallelerinden birine sadece 9 araçla dolmuş taşımacılığı yapılmaktadır. Kozlu dolmuşları ise eski yol güzergahını kullanmaktadır. Bu durumda sahil yolu hattına, kapasitesinin üstünde araç bulunan site dolmuş durağından araç kaydırılması en uygunu olacaktır. Bizler, Zonguldak’ta ekmeğine, işine, aşına sahip çıkmak için mücadele eden, akşam evlerine ekmek götürebilmenin çabasını harcayan insanlarız. Elbetteki yeni açılacak olan sahil yolu hattına talip olmak en doğal hakkımızdır. Ancak hiçbir makam ve kişiden bu hattın bize verileceği yönünde bir söz alınmamıştır. Sadece hakkımız olana talip olduk. Bazı iddiaların gündeme getirilmesinin nedeninin, başka durakların rant kavgası olduğunu düşünmekteyiz. Bizim hiç kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Ama başkalarının bizim ekmeğimize göz koymaya, kendi rantlarına rant katmaya niyetleri olduğu endişesini taşıyoruz. Yeni hatlarla ilgili düzenlemelerde hakkaniyetle hareket edileceğine inanıyorum.”
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 17:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?