4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

İhaleye tepki

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde çalışan madenciler, Çakmakkaya Kılıçlar ocağındaki kömür üretiminin taşeron firmaya ihale edilmek istemesine tepki gösterdi. 

TTK Kozlu Müessesesi'ne bağlı Çakmakkaya Kılıçlar Ocağı'nın kömür üretim işinin, özel firmaya ihale edilmek istenmesine tepki göstermek amacıyla Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcıları Rahmi Yaman ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Mustafa Dağlıoğlu, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ramis Muslu, Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Denizer'in de aralarında bulunduğu sendikacılar, sabah vardiyasına girecek olan madenciler ve gece vardiyasından çıkan yüzlerce işçiyle 1 No'lu kuyu başında biraraya geldi. GMİS Genel Başkan Yardımcılarından Rahmi Yaman, işçilere hitaben konuşma yaparken, işçiler de Çakmakkaya Kılıçlar ocağının kömür üretiminin taşerona verilmek istenmesine tepki göstererek, "ölmek var, dönmek yok" sloganları attı.

Yaman, yanlış uygulamalara son verilmemesi halinde madencilere hazır olmaları mesajını verdi. Kozlu'daki işçilere yalnız olmadığını hatırlatan Yaman, "Hiçbir dönemde bu kadar iki yüzlü bir anlayışla karşılaşmadık. Bize, TTK'nın 5 milyon ton kömür üreteceğini ve devlet eliyle çalışacağını söyleyen hükümet yetkilileri, iktidara geldiklerinde 2.5 milyon ton satılabilir kömür ürettiğini ve 17 bin kişi çalıştığını çok iyi biliyorlar. 4 yıllık süreç içerisinde bugün yılda 1 milyon 400 bin tonun altında kömür üretebiliyoruz. İşçi sayısında 10 binin altına düşmek üzereyiz. Bize 'sizi kapatacağız, sizin ekmeğinizi alacağız' demiyorlar. Böyle 'Sessiz kenarda durun. Yapamadığınız işleri taşerona yaptıralım. Zaman içerisinde emekli olup gidersiniz. Geriye kalanlar için Allah kerimdir, bir şekilde satarız' diyorlar. Biz dünyanın en tehlikeli ve zor mesleğini ifa ediyoruz. Biz gönüllü ölüme gidiyor, elimizi bacağımızı veriyoruz. Ama kimse bizi aptal ve ahmak yerine koymasın. Asla bundan sonra bir yanlışlığa müsaade etmeyeceği. Beraber bu kuyu başlarında etten duvar öreceğiz. Bir Allah'ın kulunu ocaklara sokmayacağız. Yeryüzündeki olumsuzluklardan kendinizi soyutlayın. Sizlerin onayını almadan hiçbir güç bizim ekmeğimizi elimizden alıp, başkalarına veremez. Bunun için bütün stratejileri, planları, programları birlikte hazırlayacağız ve hayata geçireceğiz. Bu ekmek, bu aş bizim. Yer üstüne çıkınca Kozlu'nun yalnız olmadığını bilin. Tüm müesseselerde çalışan 10 bin arkadaşınızla tek vücutsunuz. Buradaki en küçük yanlış uygulamaya, havzada çalışan 10 bin arkadaşınız ve ailesi ile 40 bin kişilik insan gücü karşı koyacaktır. Hiçbir güç cesedimizi çiğnemeden, onayımızı almadan ekmeğimizi, aşımızı elimizden alamaz. Gelecek kuşaklara daha derli toplu, daha düzenli çalışan bir taşkömürü kurumu bırakmak için mücadelemiz başladı" dedi. 

Yaman'ın konuşmasının sona ermesinin ardından madenciler, üretime bir an önce başlamak amacıyla asansörün giriş kapısına hücum etti. Aynı anda demir kapıdan geçerek asansöre binmeye çalışan madenciler arasında izdiham yaşandı. Ezilme tehlikesi atlatan bazı madenciler yine arkadaşları tarafından kurtarılırken, bazıları da güçlükle kapıdan geçmeyi başardı.
iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 13:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?