3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İhracaat alarm veriyor

ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, ekonomik krizde ihracatın durumunu değerlendirdi. Kır, ihracatın alarm verdiğini söyledi.


ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Kır, ekonomik krizde ihracatın durumunu değerlendirdi. Sanayi üretiminin düştüğünü ve krizin teğet geçmediğini söyleyen Kır, ihracatın alarm verdiğini söyledi. Artan işsizlik ve Şubat ayı ihracat rakamlarının korkutucu düzeyde olduğunu ifade eden Kır, “Düşen sanayi üretimi, işsizlik ve azalan ihracat. Ülkemiz ve bölgemiz ekonomik krizle boğuşuyor. Kriz teğet geçmiyor. Ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha ağır hissedilirken, düşen sanayi üretimi, artan işsizlik ve Şubat ayı ihracat rakamları korkutucu düzeyde. Ekonomik krizle birlikte ihracattaki gerileme 2009 yılı Şubat ayında daha da derinleşti. 2008 yılının son çeyreğinde kendini hissettiren global mali kriz ile birlikte gerilemeye başlayan ihracat rakamları Şubat ayında dip noktayı gördü. Şubat ayında Türkiye’nin ihracatı 2008 yılı Şubat ayına göre yüzde 35’lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolarda kaldı. İlk iki aydaki ihracat 13 milyar 908 milyon dolar, Şubat ayı itibarıyla geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 8.01’lik artışla 121 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz gün Ocak ayına ilişkin ihracatı 7 milyar 891 milyon dolar olarak açıklarken, ithalatın da yüzde 43 gibi rekor düşüşle 9 milyar 271 milyon dolar olarak duyurmuştu” dedi.


Cevat Kır, Şubat ayında toplam ihracatın yüzde 83.88’ini gerçekleştiren sanayi grubunda ihracatın yüzde 38.26 oranında gerileyerek 5 milyar 759 milyon dolarda kaldığını ifade etti. Sanayi sektöründe ilk iki aylık ihracatın 11 milyar 520 milyon dolar, geriye dönük 1 yıllık ihracatın ise 104 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Türk İhracatçısı’na kriz ortamında rekabet gücü kazandıracak tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini söyleyen Cevat Kır üretimi ve ihracatı teşvik etme, istihdamı koruma adına doğalgaz, petrol ve elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi gerektiğini belirtti. Cevat Kır, “Çalışanların SSK primlerinin yüzde 50’si 6 aylık süreyle devlet tarafından ödenmelidir. 5084 sayılı yasa kapsamındaki uygulamaya benzer olarak yüzde 20’lik indirimli tarife yurt genelinde tüm sektörlere uygulanmalı, kurumlar vergisi 6 ay ertelenmelidir. Bu sayede Türk İhracatçısı dünyadaki rakiplerine karşı avantaj sağlayacak, pazarda güçlü konuma geçerek ihracatını arttırma şansını yakaladığı gibi mevcut istihdamını da koruma şansını yakalayacaktır” şeklinde konuştu.
Şubat ayındaki ihracat düşüş oranlarının korkutucu boyutlara ulaştığına işaret eden Cevat Kır, ihracat sektörüne destek sağlanması halinde yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracat rakamlarında bir toparlanma görülebileceğini söyledi.
Bölgede yapılan ihracatta da düşüşler kaydedildiğini söyleyen Kır, demir ve demir dışı metaller, boru, profil gibi bölgemizin ihraç edilen malzemelerin bu düşüşten nasibini aldığını bu sektörlerden ekmek yiyen kişilerin ister istemez işsiz kaldığını söyledi.
Ülkede ve bölgede ekonomik krizin getirdiği olumsuzlukların alınacak tedbirlerle bir an önce çözümlenmesini umut ettiklerini, ülke olarak en zor zamanlardan ayakta kalarak çıkılan bu krizden de ülke olarak ayakta kalarak çıkacağımıza inandığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 12:11:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?