3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İhracatçı KOBİ'lere sıfır faizli kredi

Ticaret ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Salih Demir'e gönderdiği özel mektupta CANSUYU uygulamalarının devam edeceğini açıkladı.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan imalatçı Küçük Orta Büyüklükteki İşletmeciler (KOBİ) imalatçı esnaf ve sanatkardan sonra şimdi de ihracatçı KOBİ'lere sıfır faizli ihracat destek kredisi vereceklerini açıkladı. Bakan Çağlayan ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir'e gönderdiği özel açıklamada, "Bu krediden yararlanmak isteyen ancak teminat sıkıntısı yaşayabilecek ihracatçı KOBİ'ler, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) teminat için başvurabileceklerdir" dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, imalatçı KOBİ'ler, imalatçı esnaf ve sanatkardan sonra şimdi de ihracatçı KOBİ'lere sıfır faizli ihracat destek kredisi verecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla ihracatçı KOBİ'lere 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi sağlanacağını açıkladı. İhracatçı KOBİ'lere sağlanacak kredi hacminin toplamı 650 milyon dolara ulaşacak.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir'e gönderdiği mektuptaki düşüncelerinde, “CANSUYU” uygulamalarımıza devam edeceğiz “ dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan mektubunda ZTSO Başkanı Salih Demir'e hitaben şunları söyledi:


"Hükümet olarak Türkiye ekonomisinin ana omurgasını oluşturan KOBİ'lerimizi kürsel rekabette rakipleriyle eşit koşullarda yarıştırabilmek düşüncesiyle hareket ediyor, sorunlarını çözmeye çalışıyor, finansman maliyetlerini düşürmeye gayret ediyoruz. Bu çerçevede, sıfır faizli kredi faiz desteği uygulamasını başlattık. Başlattığımız istihdam Kredisi Faiz Desteği Programı, bin+bin KOBİ Yatırım Destek Programı, imalatçı esnaf ve sanatkarlarla yönelik programımızla kürsel finans piyasalarında kriz dalgalanmaların sürdüğü bir ortamda KOBİ'lerimize, sanayicilerimize üreticilere esnaf ve sanatkarlara CANSUYU vermeye çalıştık. Sıfır faizli kredi, faiz desteği programlarına bir yenisini daha ekledik bir kez ihracatçı KOBİ'lerimize sıfır faizli ihracat destek kredisi ile CANSUYU vereceğiz. 15 Eylül 2008 tarihinde başvurularını almaya başlayacağımız programlarda ihracat taahhüdünde bulunan KOBİ'lerde yararlanabilecek sıfır faizli kredi desteği programında kredinin üst limiti yüz bin dolar vadesi ise 6 ay olacak kredi geri dönmesi 6 ay sonunda defaten yapılacak uygulamaya koyacağımız bu program ile 650 milyon dolarlık bir kredi hacmi üretilecek. Sıfır faizli destek kapsamında oluşturulacak kaynağın yüzde 30'u kalkınmada öncelikle yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere yüzde 70'i normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere kullandırılacak. Bu bölgeler arasında kullanılmaya kontenjanlar olursa diğer bölgelere tahsis edilecek. Programda 250 kişiden az çalışan istihdam eden yıllık net satış hasılatı yada mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ'ler yararlanabilecek.

Destek programında ihracatçı KOBİ'lerin tamamı 100 bin dolar üst limitten kredi kullanırsa 6 bin 500 işletme yararlanabilecek. 10 doların altında limitle kredi kullanılması durumunda ise krediden yararlanacak işletme sayısı azalacaktır. Bu programdan yararlanmak isteyen ihracatçı KOBİ'ler 15 Eylül 2008 günü mesai saati başlangıcı itibarı ile Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası'na müracaat edebilecek. Bankalara yapılacak başvuruları KOSGEB belirlenen kriterlere göre değerlendirecektir. Teminat sıkıntısı yaşayabilecek KOBİ'ler Kredi Garanti Fonuna KGF teminat için başvurabilecek. 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yıldönümünde Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefinin Türk özel sektörü, KOBİ'lerimiz, sanayicilerimiz sayesinde gerçekleşeceği bilinci ile CANSUYU uygulamamamıza devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 18:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?