3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İki kardeşin en büyük korkusu!

Zonguldak'ta, ayakları kesilen Kenez kardeşler, ellerinin de kesilme riskiyle ölümü bekliyor.

 Daha önce en büyük oğlunu ayakları kesildikten sonra kaybeden ve sinirleri bozulan anne, şimdi ayakları kesilen diğer iki çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.


Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Derya Kenez'in iki ayağı, kardeşi Mehmet Ali'nin ise tek ayağı kesildi. Rahatsızlığa bağlı ellerinde şekil bozukluğu bulunan Derya Kenez, annesi Sevgi Kenez'in de yardımıyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Tek ayağı kesilen ve protez ayakla gezen Mehmet Ali Kenez de annesine fazla yük olmamaya çalışırken, Açık Öğretim Okulu İşletme Bölümü'ne hazırlanıyor.

Sıcak ve soğuğu ayaklarında ve ellerinde hiç hissetmeyen Kenez kardeşlere, kendilerine zarar vermemesi için sıcak ve soğukla temas, kesici aletlerle çalışmaları yasaklandı. Elleri üzerinde ve oturarak gezinen Derya Kenez ile protez ayakla dolaşan Mehmet Ali Kenez, duyu ve sinir sinir sistemi çalışmaması nedeniyle annesine sıcak ya da soğukla teması gerektiren işler ile kesici aletle doğramayı gerektiren işlerde annelerine yardım edememenin ezikliğini yaşıyor.


ÇOCUKLARIM SAĞLIĞINA KAVUŞSUN
En büyük oğlu da aynı hastalığa yakalanan ve 20 yaşında vefat eden, oğlunun üzüntüsü nedeniyle sinir sistemi bozulan anne Sevgi Kenez, her geçen gün bir parçası daha da alınan diğer iki çocuğunu da genç yaşında kaybetmekten korkuyor.
Çocuklarının durumunu gördükçe üzüldüğünü anlatan Sevgi Kenez, şöyle konuştu: "Çay döküldüğü zaman hissetmiyorlar. Yara oluyor. Doktorlarda yaraları kapatmak için günlerce, aylarca uğraşıyoruz. İyi olmalarını, yürümelerini isterim. Başka bir isteğim yok."
ANNEME YÜK OLDUM
Annesine bugüne kadar çok eziyet olduklarını belirten Derya Kenez de ayakları olmamasına rağmen kendi ihtiyaçlarını görebilmek için çabaladığını söyledi. Bıçağı eline kaydırmaktan korktuğunu, yemek bile yapamadığını anlatan Derya Kenez, şunları söyledi: "İhtiyaçlarımı oturarak yapmaya çalışıyorum. Yemek yapmaya yaparım. Sandalyeye inip çıkmak zor oluyor. Çok hareket ettiğimde hemen yara oluyor. Yaralarım hemen kapanmıyor. Çok hareketli olamıyorum. Kendimi kısıtlamak zorunda kalıyorum."


Tüm ihtiyaçlarını annesinin desteğiyle yaptığını anlatan Derya Kenez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yemek yaparken elime bıçağı kaydırsam hissetmem. Elim sobaya değse ya da kaynar su dökülse hissetmiyorum. Ya da çok sonra az oranda hissediyorum. Yara olunca yaraları kapatmaya çalışıyoruz. Kolaylıkla kapanmıyor. Kangrene gidiyor ve o yeri kestirmek zorunda kalıyorum."
İlk olarak 18 yaşında sol ayak parmaklarının kesilmesi ile başlayan ve beş kez yattığı ameliyat masasında sol ve sağ ayağının tamamen kesildiğini anlatan Derya Kenez, sözlerine şöyle devam etti: "18 yaşında ilk ameliyatımı oldum. Daha öncesinde normal insanlar gibi bende yürüyordum. İlk ameliyatta sol ayağımdaki parmaklarım kesildi. Yara kapanmadı. Bir ay sonra aynı ayağım dizime kadar kesildi. Beş sene protezle gezdim. Diğer ayağımda da yara oldu. Bir yara başladı. Kapanmayınca 2007'de iki kere, 2008'de ise bir kere ameliyat geçirdim."


YARDIM ALAMADIK
Emekli olmasına rağmen 1994 yılından itibaren aynı rahatsızlık nedeniyle çocuklarıyla uğraştıklarını vurgulayan Mustafa Kenez, doktorların hastalığın tedavi olasılığının bulunmadığını söylediğini belirtti.
Kendi maddi imkanları ile çocuklarının bugüne kadar tedavilerini yaptırdığını anlatan Mustafa Kenez, şöyle konuştu: "Ben, altı çocuk babasıyım, 3 çocuğum böyle 3'ü de sağlıklı. En büyüğü 1994'de aynı rahatsızlık nedeniyle vefat etti. İlaçla tedavi yapılamıyor. Son çare olarak ameliyata alınıyor. Çocuklarımın duyu ve sinir sistemleri çalışmıyor. Kar, buz ve sıcaka dokunmayacaklar. Çayı bile saplı bardakla içecek. Yandığını duymuyor. Eli alev alsa yine hissetmiyor. Sonrasında yara oluyor.

Bu yara kapatılamadığından ayağı kesiliyor. İlkokula giderken ayakları vardı. İlaç kullana kullana böbrekleri gitti. Haftada iki gün diyalize gidiyor. Herhangi bir yardım almıyoruz. Kendi çabalarımla uğraşıyorum."
Çocuklarını götürmedikleri araştırma hastanesi kalmadığını belirten Kenez, çocuklarının sürekli doktor kortrolünde yaşamaya mahkum olduklarını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 15:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?