3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İnsan hakları kanunu toplantısı

Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir başkanlığında ilk kez toplandı.

Vali Yardımcısı Özdemir, toplantıda dilek, temenni ve şikayet kutusu vasıtasıyla insan hakkının ihlali yönünde gelen 3 maddelik şikayetin görüşüleceğini kaydetti.


Zonguldak Valilik binası toplantı salonunda Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir başkanlığında il insan hakları kurulu ilk kez toplandı. Kurulu Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Zonguldak Belediyesi, siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve çeşitli odaların temsilcileri oluşturuyor. İnsan Hakları Komisyonu’nda Halkla İlişkiler ve İletişim Faaliyetleri, İnsan Hakları Eğitimi ve İnsan Hakları Bilincini Geliştirme Komisyonu, İnsan Hakları İhlallerini Araştırma ve Değerlendirme Alt Komisyonlarının oluşturulduğunu ve üyelerin belirlendiğini anlatan Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, kurul toplantılarına mazeretsiz olarak 3 kez katılmayan kişilerin de kuruldaki üyeliklerinin düşürüleceği uyarısında bulundu. Vali Yardımcısı Özdemir, ilk gündemde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki dilek, temenni ve şikayet kutularında ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne mescit veya namaz kılınabilecek yer bulunmaması, aynı hastanenin doktor muayene odaları önlerindeki oturakların yetersiz olması, ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin lavabo ve tuvalet temizliklerinin gündüze göre gece iyi yapılmadığı yönündeki şikayetlerin tartışılacağını ifade etti.

Alt komisyonların yapılan ve yapılacak çalışmaların yanı sıra Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun oluşturulması ve 2009 Eylem Planı hazırlanması çalışmalarının da görüşüleceğini anlatan Vali Yardımcısı Özdemir, insanların hakkının yenildiği, ihlal edildiği durumlarda mutlak suretle basın yada kurul üyeleri vasıtasıyla hakkını aramasını istedi. İnsan hakları konusunda kurul üyelerine ve basın mensuplarına duyarlı olmaları çağrısında bulunan Özdemir, “İnsan haklarının geliştirilmesi ve insan haklarının ihlallerinin önlenmesi amacıyla imkanlarımız ölçüsünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çabalarımız çerçevesinde sivil toplum örgütlerine ve basın mensuplarına çok ihtiyacımız var. Bugüne kadar insan haklarına gelecek bir konuyu direkt kurumlara yazmakla çözebileceğimizi düşünmüş olabiliriz. Aslında insan hakları ile ilgili her konunun kurulumuzda tartışılması, görüşülmesi ve ilgili kurumlara gönderilmesi ile insan hakları ihlali önlenebilir düşüncesindeyim” dedi.


‘ŞİKAYET EDİN’
Zonguldak’ta insan hakları konusunda en sessiz illerden biri olduğuna işaret eden Özdemir, insanların hakları konusunda yeterli duyarlılığı göstermemesinden yakındı. Özdemir, “Geçmişte insan hakları konusunda çalışmalar olmuş ve kararlar muhakkak alınmıştır. Ama gördüğüm kadarı insan hakları konusunda çok sessiz bir yer. İnsan hakkı ihlalleri çok fazladır. Bunlar ya görmezden geliniyor, ya gözden kaçıyor, ya insanlar nasıl, nereye müracaat edeceklerini veya ne yapması gerektiğini bilmiyorlar. Sessizlik, bu nedenlerden kaynaklanabilir. Burada da sivil toplum örgütlerine ve basın mensuplarına büyük görevler düşüyor. Çünkü biz kamu ve vatandaş dengesini kurup, kurumu aktif hale getirmek istiyoruz. Daha önce bunu görev yaptığım İzmir’de başardık. Hepiniz de İzmir halkının ne kadar insan hakları konusunda duyarlı olduğunu biliyorsunuzdur. Ayrıca insan haklarına saygı noktasında en önemli konulardan biri eğitim ve saygıdır. Birbirimize saygımız olursa hak ihlalinin önüne geçeriz. Bizim bu konuda gerekli çalışmalarımız da olacak. Özellikle kamu kuruluş ve görevlilerine hoşgörülü ve hakları ihlal etmeyen yaklaşımlar için başta olmak üzere sivil toplum örgütlerini, öğrencileri, hastaları ve tutukluları hedef alan kitlesel çalışmalarımız da olacaktır” dedi.


Vali Yardımcısı Özdemir, insanların tüm şikayet ve talepleri ile ilgili valilik, kaymakamlık, binasındaki danışma masalarına yada çeşitli kurumlardaki şikayet ve öneriler için dilek kutuları yada internet gibi çeşitli iletişim imkanlarından faydalanarak sorunların kendilerine iletilmesi çağrısında bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 19:43:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?