3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İş gerçekten aslanın ağzında!

İki ay önce cam takmaya çalışırken kolu kesilen ve 33 dikiş atılan işsiz Erdem Kırkıl maden işçisi olabilmek için 34 kiloluk kütüğü taşıdı.

ZONGULDAK - 2 ay önce evinin penceresine cam takmaya çalışırken kesilen koluna 33 dikiş atılan 29 yaşındaki Erdim Kırkıl, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) maden işçisi olabilmek için beden gücü testine girdi. 4 metre boyunda, 34 kilogram ağırlığındaki kütüğü kaldırırken sağlam koluna ağırlık vermeye çalışan Kırkıl, “5 aydır işsizim. TTK benim umudum” dedi.

Erdim Kırkıl'ın, Kozlu Beldesi Fatih Mahallesi'ndeki evinin penceresi 2 ay önce fırtına nedeniyle kırıldı. Yeni aldığı camı pencereye takmak isteyen Kırkıl, kolunun üzerine düşürdüğü camın parçalanması sonucu kanlar içinde kaldı. Sağ kolunun bileği ile dirseği arasındaki bölümde derin bir kesik oluşan Kırkıl, ambulansla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Kırkıl'a, 5 saat süren ameliyat yapıldı 33 dikiş atıldı. 3 gün hastanede yatan Kırkıl, kolu alçıya alındıktan sonra taburcu edildi. 

3 bin maden işçisinin alınacağı TTK, 5 aydır işsiz olan Erdim Kırkıl'ın da iş umudu oldu. Kuruma bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese müdürlüklerine alınacak 3 bin işçi için başvuran 37 bin 196 kişiden biri olan Kırkıl, kolundaki alçı 1 ay önce çıkarılmasına ve alınan dikişleri tam iyileşmemesine rağmen, TTK'nın uyguladığı beden gücü testine de katıldı. Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 5 kişilik komisyonun önünde önce kazma, kürek ve balta sallayan Kırkıl, ardından da 4 metre boyunda 34 kilogram ağırlığındaki maden direğini kaldırdı. Kütüğü kaldırıp omuzuna alırken ve yeniden yere indirirken zorlanan Kırkıl'ın, ağırlığı dikiş izleri çok yeni olan sağ koluna vermemeye çalışması dikkat çekti.

Daha önce çalıştığı ekmek fırınının bulunduğu mahalleden kız kaçırdığı için işten ayrıldığını ve 5 ay önce kaçırdığı kızla evlendiğini belirten Erdim Kırkıl, “Annem yıllar önce öldü. Babam ve üvey annemle de görüşmüyorum. 5 aydır tek odalı bir evde yaşıyoruz eşimle. 5 aydır işsizim. Kolumdaki yara henüz tam olarak iyileşmedi. Ancak TTK benim için büyük bir umut. O yüzden sınava girmem gerekiyordu. Özellikle direği kaldırırken zorlandım. Kolumda biraz ağrı oluştu. Ama ben sınavdan önce antrenman yapmıştım. Onun faydasını gördüm. İnşallah sınavda yeterli puanı almışımdır. Sınavı geçer, kura çekilişinde de şans gülerse 3 bin kişi arasında yer alırım” diye konuştu.

İşçi adaylarının madenlere yatkınlıklarının uygulamalı olarak test edildiği sınavlar 10 Kasım'da sona erecek. Sınavda yeterli puanı alan işçi adayları, noter huzurunda çekilecek kura ile işe alınacak. 1 Ocak'ta işe başlayacak işçiler 1175 YTL aylık ücret alacak.

Radikal
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 15:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?