6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

İşkence gibi düğün!

ALAPLI'DA GELİN VE DAMADA ÇİN İŞKENCESİ

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde evlenmek yarım asırdır adeta Çin işkencesine dönüyor.

Alaplı ilçesi Çamlıbel köyünde evlenen çiftlere adeta akla hayale gelmeyecek işkenceler yapılıyor. Saatlerce salonda ayakta bekletilen ve oynatılan gelin ile damat evine dönerken ise en uzak noktada araçtan indirilirken, evlerine yaya gitmek zorunda kalıyor. Yol boyunca yürüyen çiftin yakınları tarafından zaman zaman durdurularak, yöresel yemek olan malay yapma, yumurta pişirme, bulaşık yıkama gibi olmayacak istekleri de yapması istenirken, gelin ve damadın tuvalet ihtiyaçlarını karşılamalarına bile izin verilmiyor.

Kar, yağmur da yağsa geleneğin yaşatıldığını köyde, kısa bir süre önce evlenen Ali Kanca ve Sultan Bozkurt çifti düğünün hemen sonrası benzer sıkıntılar yaşadı. Yağmurlu havada gelin ile birlikte köylerine 5 kilometre uzakta araçta indirilen damat Kanca'dan yolda, yanında getirdikleri malzemelerle yumurta yapması ve bulaşıkları yıkaması istendi. Gençlerin düğünden korktuğunu anlatan Kanca, "Yarım asırdır köyümüzde süregelen gelenek son 4 yıldır ise çok katı bir şekilde uygulanıyor. Bu gelenekten ben de nasibimi aldım. İşkence düğün salonundan başlıyor. Salonda 3,5 saat durduk. Burada davetlileri karşıladık, saatlerce ayakta kaldık. Dakikalarca oynattılar. Salonda zaten yorulduk. Salondan çıktıktan sonra da olay tamamen Çin işkencesine dönüyor. Köyde en uzak noktada araçlardan indirildik. En az dört saat boyunca eve yürüdük. Yol boyunca durdurulduk. Arkadaşlar oyun oynadı. Yağmur yağmasına rağmen yolda bekletildik. Yolda yöresel yemeklerden olan malay yemeği yaptırmak, yumurta pişirtmek, bulaşık yıkatmak gibi, ilginç isteklerde bulundular. Ne salonda ne de yolda tuvalet ihtiyacının karşılanmasına bile izin verilmiyor. Yağmur ya da kar yağsa da bu durum değişmiyor. Ayrıca gençler, birbirlerini yere yatırarak eğleniyor. Eğer içlerinde alkol alanlar varsa düğünün sonunda tatsızlıklar da çıkabiliyor. Bu kadar işkencenin ardından gelin ve damat ile aileleri hastalanıyor. Bu durumdan ne gelin tarafı ne de damat tarafı memnun olmuyor. Ama gelenek olduğu için kimse bir şey diyemiyor" dedi.

Geleneğin son 4 yıldır daha katı bir şekilde uygulandığını hatırlatan damat Kanca, eğlencenin ise sınırı olması gerektiğini söylerken, Çamlıbel ve yakın köylerde giderek yaygınlaşan geleneğin bir an önce sona ermesini diledi.

Öte yandan geleneğin nasıl başladığı ve amacının ne olduğu köydeki kimse tarafından da bilinmediği öğrenildi.

ALAPLI'DA GELİN VE DAMADA ÇİN İŞKENCESİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 14:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?