3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

İyotlu tuz kullanın

Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Kızılcık, iyotlu tuz kullanılması ve iyot eksikliğinin yol açtığı hastalıklar hakkında vatandaşları uyardı.


İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası nedeniyle Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Kızılcık bir açıklama yaptı. Kızılcık, iyotlu tuz kullanılması ve iyot eksikliğinin yol açtığı sorunlar nedeniyle insanları uyardı. Kızılcık, iyot eksikliğinin önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biri olduğunu hatırlattı.


Kızılcık, iyot eksikliği ve tuzun iyotlanması konusunda dünyada ve ülkede yürütülen mücadeleyi şöyle anlattı: "İyot eksikliği kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. Ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesi amacıyla tüm dünyada, ülkemizin de içinde bulunduğu bir çok devlet özel programlar başlatmıştır. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı tarafından 1994 yılında UNICEF iş birliğinde 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması' programı başlatıldı. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun süredir dünyada bilinen ve yaygın kullanılan bir yöntemdir."


Kızılcık, ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmalarının, 1994 yılında başlayan ulusal iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması programıyla hız kazandığını söyledi.
Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görüldüğünü anlatan Kızılcık, "Ancak iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir" dedi.


İYOT YETERSİZLİĞİNİN SONUÇLARI
Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Kızılcık, iyotun insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni olduğunu söyledi.
Kızılcık, yapılan bilimsel çalışmalarda, doğumdan itibaren iyot yetersizliğinin zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşmeye neden olduğunun ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "Bu da çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü ve okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır. İyot yetersizliği hastalıklarının başında, en çok bilinen ve görülebilen guatr rahatsızlığı gelmektedir. İyot yetersizliği hastalıklarından en ciddi olan, bilinmeyen ve gözle görülmeyen sorun ise beyin özrü ve
zeka geriliğidir."


RİSK GRUPLARI
Kızılcık, iyot yetersizliğinin yol açtığı riskler ve etkisi altına aldığı risk gruplarını ise şöyle anlattı:
"Anne karnında ve bebeklikte düşük, ölü doğum, bebeğin ölümü, sağırlık, dilsizlik, cücelik, zeka geriliği, doğum anomalileri görülür. Çocukluk ve gençlik döneminde ise guatr, kısa boyluluk, algılama ve öğrenme yetersizliği, yetişkinlerde ise guatr, verim düşüklüğü, tiroid kanseri riskinde artış görülür."


SAĞLIKLI TUZ NASIL OLUR
Mehmet Kızılcık, iyot yetersizliği nedeniyle bir hastalığa yakalanılmaması için evde kullanılan tuzun iyotlu olmasına dikkat edilmesini istedi. Kızılcık, iyotlu tuzun iyot içeriğinin korunması içinde şu önerilerde bulundu: "Koyu renkli kapaklı kavanozlarda iyotlu tuzu koruyun. Serin ve kuru yerde saklayın. Güneş ışığından uzak tutun. Eğer tuzu kendi torbasında saklayacaksanız, naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutun."

İha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 18:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?