3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kaçak kömür haberlerine tepki

Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, rödevanslı sahalarla ile ilgili yerel bir gazetede çıkan haberin gerçeği yansıtmadığını belirtti.


Zonguldak ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Alemdar, yerel bir gazetede çıkan rödevanslı sahalar ile ilgili çıkan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, rödevans saha sahibi olarak kendisini ve arkadaşlarını üzdüğünü kaydetti. Rödevans saha sahiplerinin kömürünü aleni şekilde çalarak devletin limanı, demir yolu ve karayolu ile çok aleni şekilde sanayi kuruluşlarına satan kaçak kömür ocağı sahiplerinden en çok rödevans saha sahiplerinin sıkıntılı ve dertli olduğunu belirten Demir, kaçak kömür ocaklarının koordinatlarının yetkili tüm kurumlara defalarca verildiğini söyledi.

Başkan Demir, “Mahalli bir gazetede çıkan haberler Rödevans saha sahibi olarak beni ve arkadaşlarımı rahatsız etmiştir. Rödevans saha sahipleri dişini tırnağına takarak yeraltının bilinen şart ve koşullarında bu ekonomik krize rağmen üretime devam ederek 4 bin kişiye yakın istihdam sağlamakta, vergi sigorta ödemektedir. Rödevans saha sahiplerinin kömürünü aleni şekilde çalarak devletin limanı, demir yolu ve karayolu ile çok aleni şekilde sanayi kuruluşlarına satan kaçak kömür ocağı sahiplerinden en çok rödevans saha sahiplerinin sıkıntılı ve dertlidir. Gayri ciddi ve gazetecilik anlayışı dışında her türlü çirkin bir anlayış ve üslup ile kaleme alınmış haberde yer alan tüm iddialar gerçek dışıdır.

Rödevans saha sahiplerinin kömürünün aleni şekilde çalarak devletin limanı, demir yolu ve karayolu ile çok aleni şekilde sanayi kuruluşlarına satan kaçak kömür ocağı sahiplerinden en çok rödevans saha sahipleri sıkıntılı ve dertlidir. Bu kaçak kömür ocaklarının koordinatları yetkili tüm kurumlara defalarca verilmiştir. Ayrıca ilgili gazete haberinde kaçak maden ocakları için her sahada 3-4 adet var deniliyor. Bu bile doğru değil Zonguldak'ta faaliyet gösteren kaçak maden ocağı sayısı 450 adettir. Kaçak kömür ocağı sahipleri marangozhane, demirhane açtım diyerek elektrik bağlatıyorlar, buralara elektrik bağlayanlarda biliyorlar ki burada marangozhane de, demirhane de yok. Kaçak ocaklar var. Buralar incelendiğinde bu ortaya çıkacaktır.

Kaçak kömür ocaklarının kömürleri her gün kentin üç ayrı noktasından sanayi kuruluşlarına sevk edilmekte ve tüm Zonguldak bu sevkıyatları seyretmekle yetinmektedir. Demiryolu, denizyolu ve karayollarımızda ki yoğunluk hiç kimsenin dikkatini çekmiyor mu? Zonguldak'ta ki kaçak kömür ocaklarında üretilen kaçak kömürün miktarı bin 500-2 bin ton arasındadır. Bunun TTK'ya zararı günlük 20 bin YTL, SGK zararı ise günlük 40 bin YTL'dir. Kısacası devletin kaçak kömürden zararı günlük 100 bin YTL'dir. İşte bu giden kömür, vergisiz, redevanssız, sigorta primi ödenmeden çıkartılan kömür bizim kömürümüz. Rödevanslı saha sahiplerinin kömürüdür” dedi.


“YASAL HAKKIMIZI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ”
TSO Başkanı Salih Demir, kaçak ocaklara giden yolu, bu ocaklarda kullanılan elektriği, bu ocaklarda kullanılan maden direğinin sorgulanmasını yıllardan beri istediklerini belirtti. Demir, kendilerine isnat edilmeye çalışan suçlamaya ilişkin her türlü yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek, “Rödevanslı sahalarda üretilen kömür miktarının TTK'ya yakın olması kabahatmiş gösterilen haber bizleri üretime sevk etmiş ve bizleri kamçılamıştır. Ancak, Zonguldak kamuoyunun rödevanslı sahalar ile TTK'daki üretim arasında ki farkı ve üretim farklılıklarını iyi bilmesi gerekir ki böylesi ahmakların yorumları kafa bulandırmasın. Öncelikle Zonguldak'ta 10'a yakın değil , 21'e yakın rödevanslı saha vardır. Bu da demek oluyor ki, yazıyı kaleme alan araştırmadan birilerinin söylemleriyle art niyetli olarak kaleme dökülmüştür.

Yine bilgisiz ve ilgisiz olduğu anlaşılan yazarın TTK'nın üretimiyle rödevanslı sahaların üretimini karşılaştırmış ton/saat bölmüş. Rödevanslı sahalarda çalışma yapılan damarlar yeryüzüne yakın olduğu için üretim kapasitesi daha yüksektir. TTK'da çalışan bir işçinin üretime ayırdığı vakit 3-4 saat arasındadır. Ama özel sektörde çalışanlar 8 saatin 7 saatini üretime ayırırlar. Özel sektörün başarılı olmasında ki faktörde budur. 8 saat haricinde çalışma mümkün değildir. Bunda da karalama kampanyası devam ediyor. Çünkü 3 vardiyalı çalışma sistemi mevcuttur. TTK'nın randımanının düşük olmasının sebebi de ocak açıklarının uzun, geniş, derin ve narkıslarda çalışmasının sebebidir. Bunları bile araştırmadan laf olsun torba dolsun diye kamuoyu yanıltmak için yapılan karalama kampanyasıdır.

ÇATES'le ilgili de bahsettiği konu özel sektör ÇATES'e Kamu İhale Kanununa göre kömür vermektedir. Bir milletvekilinin KİT komisyonundaki şikayeti üzerine maliyenin yaptığı araştırmalarda herhangi bir kayıp kaçakçıdan kömür alındığı ibaresine rastlanmamıştır. Rödevanslı sahalar yasalara uygun olarak çalışan taşeronlardan, lavvuarları olan şirketlerden kömürü alıp yıkayıp satmaktadırlar. Bununda yasalar önünde herhangi bir sakıncası yoktur” dedi.


Kaçakçılık konusunda devletin isteyip de yapamayacağı hiçbir şey olmadığını belirten Demir, Zonguldak'ın üç tane çıkışı olduğunu belirterek, “Kanun madde açık. Maden kanuna göre MİGEM fişi olmayan hiçbir kömür sevk edilemez sevk ediliyorsa bunun sorumlusu rödevanslı sahalar değildir, sorumlulardır. Son olarak her seçim döneminde olduğu gibi bazı siyasetçiler kaçak kömür ocaklarının meşrulaşacağını bununla ilgili yasal düzenleme yapılacağı söylemlerinde bulunmaya başlamışlardır. Ne zamandan beri devletin kasasından para çalmak affedilir olmuştur. 12 yıldır şahit olduğumuz bu söylemler sadece kaçak kömür ocaklarına ve onlara malzeme satanlara cesaret vermektedir.

Yaşamının büyük bölümünü Zonguldak'ı karıştırmaya, huzursuz etmeye, fitne - fesat sokmaya ayırmış, üretim ve istihdam adına zavallı, 70'ine kadar hırsız ve soytarı olup, 70 inden sonra sahte ulusalcı olanlardan, haset, iftira duyguları içinde, bu gıybet dolu haberi kaleme alan, yazılmasına önayak olan kişi ve kurumlar ile kanunlar ve yargı önünde hesaplaşacağımızın Zonguldak kamuoyu tarafından bilinmesini rica ederim” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?