3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kadınlar çalışıyor erkekler göbek atıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, çiftçiler ilginç bir geleneği yaşatıyor. Mısır çapalayan kadınları motive etmek için erkekler davul zurna eşliğinde göbek şov yapıyor.

Ereğli ilçesi Sofular köyüne bağlı Kocaköy mevkiinde mısır arazileri bulunan Nevzat Ünlü, atalarından gördüğü geleneği yaşatmak için yaptığı imecede çiftçilere davul zurna eşliğinde moral vermeye çalışıyor.

Mısır tarlasında imece usulü çalışmaya katılan 20'den fazla kadın, bir taraftan çapa yaparken bir yandan da davul zurna eşliğinde köçeğin oyunlarıyla eğleniyor. Bu durumdan rahatsız olmadıklarını söyleyen kadınların bir kısmı bunun bir gelenek olduğunu söylüyor.

Tarla sahibi Nevzat Ünlü, bu uygulamanın diğer köylere de örnek olması gerektiğini belirterek, arazilerin boş kaldığını ve bu tür etkinliklerle vatandaşların topraklarına sarılması gerektiğini anlattı.

Hayatın pahalılaştığını ve her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini söyleyen Ünlü, şöyle konuştu: "Tarlalarımız boş duruyor, un çuvalı olmuş yetmiş milyon, saman balyası olmuş 7-8 milyon. Geçim kaynakları zorlandığından toprağa sarılmak zorunda kaldık. Eski tarihimizde de böyle gelenekler vardı, insanları neşelendirmek için davul zurna eşliğinde imecelerde bizde onu yaşatmaya çalışıyoruz. Her şeyi devletten beklemeyelim, birazda yardımcı olalım. Yumurtayı marketlerden alıyoruz, yoğurdu marketlerden alıyoruz. Biz köylüyüz niye para verip alalım. Böylece toprağımıza sarılmak zorunda kaldık. Eski tarihimizde de böyle gelenek görenekler vardı."

Çiftçilerden Şaban Satılmış ise, toprakların işlenmesi gerektiğini anlatarak, "Biz çocukluğumuzdan beri babalarımızdan böyle gördük, böyle imece yapardık. Tekrar bunu canlandırmak için arkadaşımız örnek oldu, diğer köylerde bunu görsün, toprağa sarılalım, arazilerimiz boş duruyor, vatandaş yatmaya alışmış, tembel. Her şeyi devletten beklemeyelim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 16:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HALİL İBRAHİM CANSIZ IP: 88.242.31.xxx Tarih : 2.06.2008 09:32:26

HELAL OLSUN.İŞTE ATATÜRK KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ DERKEN BUNU KASTEDİYORDU.TÜRK TOPLUMUNUN YATARAKTAN DEĞİL KÖYLÜYU ÖRNEK ALMASINI İSTEMİŞ.KÖYLÜ BİLE ÖZÜNE DÖNMEYE BAŞLADI HERKES ÖZÜNE DÖNMELİ