3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kadınlara beslenme eğitimi verildi

Zonguldak Merkeze bağlı Kozlu beldesi Fatih Kur'an Kursu'nda eğitim gören bayanlara beslenme, osteoporoz ve menopoz konularında eğitim verildi.


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı programı kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi tarafından verilen eğitimde Eğitim Koordinatörü Derya Kayınova tarafından bayanlara bilgiler verildi. Eğitimde bayanlara osteoporozun önemini anlatan Kayınova, "Asansör yerine merdivenleri kullanın" dedi.
Eğitimde bayanlara Menopoz, Osteoporoz ve beslenme hakkında bilgiler aktaran Kayınova şöyle dedi:
"Kadınlarda menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin düşmesine bağlı olarak kemik kütlesi kaybı en hızlı dönemine ulaşır. Osteoporoz yada daha çok bilinen adıyla 'kemik erimesi' kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolayca kırılabilir hale gelmesidir. Osteoporoz, en çok vücudun yükünü taşıyan omurları etkiler. Daha sonra kalça (uyluk kemiğinin baş kısmında), bilekler ve diğer kemikler etkilenir. Bunun sonucunda ileri yaşlarda boyda kısalma hafif düşmeler sonucunda kemiklerde kırılmalar meydana gelebilir."
Kayınova osteoporozun belirtileri hakkında da, "Kemik erimesi başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak ilerlediği zaman, bel ve sırt ağrıları, kamburlaşma görülür. Kemik erimesinin en önemli sonucu en ufak bir darbede kırıkların görülmesidir. Kemik erimesi olup olmadığını anlamak için doktor önerisi ile kemik 'Kemik Dansitometrisi' ölçümü yaptırılmalıdır" dedi.
Kemik erimesinden korunma yöntemlerini sıralayan Derya Kayınova, "Beslenmenize özen gösterin. Kalsiyumdan zengin besinleri tüketin. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Pekmez, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeleri hergün tüketmeye çalışın. Tuzu azaltın. Güneş ışınlarından daha fazla yararlanmaya çalışın. Böylece vücudunuzdaki D Vitamini aktif hale gelir. Et ve et ürünleri gibi protein içeren besinleri gereğinden fazla tüketmeyin. Proteinden zengin beslenenlerde kalsiyum kaybının fazla olduğu görülmüştür. Kafein içeren kahve, kolalı içecekler, çikolata gibi besinleri fazla tüketmeyin. Aşırı zayıflıktan sakının" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 14:11:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?