3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kalp hastalıkları artıyor

Kalp Cerrahı Prof. Dr. Binnur Sönmez, Türkiye’de kalp hastalığından ölenlerinin sayısının fazlalığına da dikkat çekerek, “Bu sayı on yıl sonra ikiye katlanacak. Türk milleti olarak bu hastalık türünden hayatını kaybedenler açısından dünyada birinciyiz. Bunun nedenleri ise genetik olarak yatkın olmamız, hastalığı olumsuz etkileyen bir mutfak kültürüne sahip olmamız, spor yapmamamız ve kendimize bakmamamızdır” dedi. 

ZERÇEV tarafından önceki gün Erdemir Kültür Merkezi’nde ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Binnur Sönmez’in konuşmacı olarak katıldığı “Kalp ve Damar Sağlığı” konferansına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, konferansın açılışında yaptığı konuşmada yerel yönetimlerin asfalt, altyapı ve üstyapı ile kaldırım çalışmalarının yanı sıra sosyal projelere de önem vermesi gerektiğini söyledi.
Zonguldak, Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği(ZERÇEV) tarafından düzenlenen “Kalp ve Damar Sağlığı” konulu konferans Cumartesi günü Erdemir Kültür Merkezi’nde ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Binnur Sönmez’in katılımı ile gerçekleşti. 

ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Ereğli’nin marka kent olması yolunun sosyal belediyecilikten geçtiğini belirtti. 

Belediye hizmetlerinde yol asfaltlamanın, alt ve üst geçitlerle kaldırım yapmanın yeterli olmayacağını savunan Kır, “Halkın sosyal, kültürel gelişmesini sağlamak da büyük önem taşıyor. Sağlık insan hayatının ön önemli hususlarından birini oluşturuyor. Bu alanda sivil toplum kuruluşlarının daha çok faaliyet göstermesi gerekiyor. Daha sağlıklı bir toplum için çalışmalar yapmak, insanlara spor yapabilecekleri altyapıyı hazırlamak yerel yönetimlerin görevidir. Yerel yönetimler özellikle ülkemizde ölüm nedenlerinin birincisi olan kalp ve damar sağlığı konusunda duyarlı olmalıdır” dedi. 

Konferansa katılan Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sinevizyon eşliğinde yaptığı konuşmada, kalp ve damar hastalıklarından yılda 200 bin kişinin öldüğünü söyledi. Kalp ve Damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan son teknoloji aletlerle ilgili katılımcılara bilgi veren Sözmez, “Fast Food ürünlerinden kesinlikle uzak durun” dedi. 

“YUMURTA KALP HASTALIĞINA ZARAR VERMEZ”
Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada yumurta yemenin kalp sağlığına zarar vermediği yönündeki açıklaması büyük yankı uyandıran Sönmez, “1990’lı yıllarda yapılan tetkiklerde yumurtanın içerisinde ki kolesterolün fazla olduğu yönündeki bilgi nedeniyle yumurta yemeyi yasaklıyorduk. Ancak yıllar sonra teknolojinin de gelişmesiyle yumurtadaki kolesterolün az olduğu dolayısıyla kalp ve damar sağlığına zarar vermediği anlaşıldı. Biz yıllardır hastalarımıza yumurta yiyebileceklerini söylüyoruz ancak, bunu biraz sesli söyleyince dikkat çekti sanırım. Yaptığım açıklama sonrası telefonlarım çaldı sürekli. Gazeteci Uğur Dündar da beni telefonla arayarak ‘Hocam 20 yıldır korkumuzdan yumurta yitemiyorduk. Şimdi hemen gidip 20 yıllık özlemi gidereceğim’ dedi. Yani yetişkin insanlar gün aşırı bir yumurta yiyebilirler” dedi. 

Sönmez, ayrıca ülkemizde kalp hastalığından ölenlerinin sayısının fazlalığına da dikkat çekerek, “Bu sayı on yıl sonra ikiye katlanacak. Türk milleti olarak bu hastalık türünden hayatını kaybedenler açısından dünyada birinciyiz. Bunun nedenleri ise genetik olarak yatkın olmamız, hastalığı olumsuz etkileyen bir mutfak kültürüne sahip olmamız, spor yapmamamız ve kendimize bakmamamızdır” dedi. 

Konferans sonrası konferansa katılan vatandaşlar Prof. Dr. Sönmez’i soru yağmuruna tuttu. Ayrıca konferansa katılan Armutçuk Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine katılım sertifikaları düzenlenen törenle birlikte verildi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 16:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?