3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kalp krizini önceden haber verecek!

Ankara Özel Mesa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nden Doç.Dr. Tayfun Aybek, kalp krizini önceden haber verecek 'mikroçip' denemesinden olumlu cevap alındığını söyledi.

1997 yılında Avrupa'da ilk kez robotla kalp ameliyatı yapan, 2,5 yıldır kalp krizlerini önceden haber verecek bir sistem üzerinde çalışan Aybek, bu amaçla özel bir 'mikroçip' geliştirdi. Hayvanlar üzerinde başarılı sonuç veren çip, kriz öncesi kalpteki basınç değişimini ölçerek sinyal gönderebiliyor. Sistem başarılı olursa kalbe takılacak. Yaklaşık 1,2 milimlik mikroçip yaklaşan bir kalp krizi öncesi cep telefonu, saat ya da bilgisayar hastaneye mesajı gönderecek.

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni (KGD) ziyaret eden Aybek, mikroçip denemesiyle ilgili gazetecileri bilgilendirdi. Üretilen çipin üzerinde yapılan araştırmada kalp krizini haber verip vermeyeceğini sonradan öğreneceklerini belirten Aybek, şöyle konuştu: "Üzerinde çalıştığımız çip, kalp krizini haber verir mi vermez mi onu sonradan öğreneceğiz. Ameliyat esnasında takılan bu çip, kalbin belli bir odacığına takılıyor. Bu odacıktaki basınç değişikliklerini, yani basınç artarsa hastaya veya hastaneye direkt bildirebiliyor. Nerede olursa olsun isterse dağ başında olsun hastanın üzerindeki cep telefonu ya da kol saati bu iletiyi hastaneye bildiriyor. Bu çip sadece basınç eşitliğini bildiriyor. Öncelikle insanlara takılmaya başlanmışsa bu insanlar üzerindeki deneyler 24 saat ölçülecek, ayarlanacak biçilecek, ne zaman kalp krizi geçirmiş birisi, bunun değerleri ayrıca hesaplanacak. Ondan sonra karar verilecek."

Bunların da çalışmalarının yapıldığını anlatan Aybek, şunları söyledi: "Ondan sonra söyleyebiliriz ki, bu cihaz kalp krizini önceden haber verebiliyor. Hayvan deneylerinde yaptığımız tek şey basıncı sürekli ölçüyor mu? ölçemiyor mu? Hayatı boyunca takıldığı zaman 6 ayda bir, 1 yılda bir olumlu sonuçlar gördük. Bu yayın başka kişiler tarafından kötü amaçlı algılanabilir. O yüzden kan vericilerin buna yeşil ışık yakması lazım. Halen bu konu Alman Parlamentosu'nda konuşuluyor. Siemens, Amerika'nın birkaç firması bunun peşinde. Kendilerinin de oluşturduğu daha değişik yöntemlerle çeşitli projeleri var."

ÇİP TAKILIP ERKEN TEŞHİS EDİLECEK
Yakında insanların birçok yerine 'çip' takılarak bazı şeylerin erken teşhis edilebileceğini ifade eden Tayfun Aybek, çiplerin sadece kalbe değil beyin omirilik sıvısına da takıldığını söyledi. Çipin lens olarak gözün içine de takıldığını anlatan Aybek, çipin göz içi sıvısının basıncı arttığında 'kriz olmasın' diye verdiğini söyledi. Aybek, konuşmasına şöyle devam etti: "Bacak damarlarına takılıyor, normal damara takıldığı zaman tansiyon ölçüyor. Tepeden tırnağa bir alıcı geçirdiğiniz zaman insan üstüne her şey ortaya çıkacak yakında. 'Beynindeki basınç şudur, göz içindeki basınç şudur' ya da 'damarın kan akımının hızı şudur' diye her şey ortaya çıkacak. Sadece anlık bir şey. Yavaş yavaş o teknoloji planlanmış durumda. Hatta o alıcıya bile gerek kalmadan otomatikman hastaneye gelecek veriler ve o değerlendirilecek. Teknoloji o kadar hızlı ki bu anlattığım şeyler yaklaşık dört yıl önce bir hayal idi. Sadece masa üstünde idi. Amerika'da aynı şeyin peşindeydi. Ama ciddiden 5-10 yıl önce bir hayaldi. Hatta 1970'li yıllarda uzay yolu dizisinde insanlar tarayıcıdan geçerdi, her şeyi test ederlerdi. Ama şu an gerçek."

KÖTÜ AMAÇLA KULLANILABİLİR
Şu an yurt dışındaki sonuçları beklediklerini ifade eden Aybek, sorunun tek boyutta olmadığını, kötü amaçlar kullanacak olan kişilerin engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda kanun yapıcıların da emin olması gerektiğini belirten Aybek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurt dışındaki sonuçları bekliyoruz. Sorun tek boyutta değil, kötü amaçlı kullanacak kişilerin de bir nevi engellenmesi lazım. Bu konuda kanun yapıcıların da emin olması gerekir. Bu sorunlar aşılırsa çok büyük pazar olacak. Milyar dolarlık bir pazar olacak bu tıptaki yenilikler. Şu ana kadar kalpte toplam çip 10 kişi de kullanıldı. Göz için ise defalarca denendi."

KAYBOLAN ÇOCUKLAR ÇİPLE BULUNUYOR
Kullanılan çiplerden olumlu sonuç aldıklarını ifade eden Tayfun Aybek, Meksika City'de çocuklar üzerinde kullanılan çip sayesinde kaybolan çocukların bulunduğunu söyledi.  Olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Aybek, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok daha uzun zaman gerekiyor. Çünkü aldığımız verileri değerlendirmemiz gerekiyor. Belli bir yere gelmiş durumda. Örneğin, Meksika City'de çocuklara takılmaya başlandı. Bazı çipler kaybolan çocukları bulabilmek için. Meksika City'de günde 100-150 belki 500 çocuk kayboluyor. Polisler kimin çocuğu olduğunu bilemiyor. Ama bu çipler doğumdan sonra takıldığı için artık ilk veriler gelmeye başladı. Bu kaybolan çocukları bir tarayıcıdan geçiriliyor ve adres ortaya çıkıyor, kimin çocuğu olduğu anlaşılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 14:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?