3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kanser Haftası etkinlikleri

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, kanser hastalığı konusunda 110 öğrenciye bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. 

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Derya Kayınova tarafından okullarda öğrencilere kanser hastalığı konusunda bilgilendirme toplantısı verildi. TED Koleji’nde 110 öğrenciye aktarılan kanser hastalığı eğitim seminerinde, kanser nedir, kanseri gerçekleştiren etkenler, kanserin belirtileri, kadınlarda en sık kanser türleri, erkeklerde kanser türleri, kanserde erken tanı yapılması için gerekenler, kanserde tedavi yöntemleri, kanserden korunma yolları konularında bilgiler aktarıldı. Kanser hastalığından korunmak için ilk gerekenin sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini belirten Kayınova, “Kanserin başlıca nedenleri sigara ve alkol. Kanserden korunmak için bu gibi etkenlerden uzak durulması gerekiyor. Her yıl binlerce insanımız kanser hastalığına yakalanıp hayatını kaybediyor. Kanserden korunmak için başlıca nedenlerden uzak durulması gerekiyor” dedi. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına değinen Kayınova, Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin Akciğer, Prostat, Mide ve bağırsak kanseri, kadınlarda ise meme, rahim ve yumurtalık, mide ve bağırsak ve akciğer kanseri olduğunu vurguladı. 

Kayınova, öğrencilerin küçük yaşlarda kanser konusunda bilgilendirilmesi için seminerler düzenledikleri ve diğer okullarda da seminerlerin devam edeceğini kaydetti. 

BELİRTİLERİN ÖNEMİ
Derya Kayınova, kanser belirtilerinin erken teşhisde büyük önemi olduğunu erken teşhisin ise insanın hayatını kurtarabildiğini söyledi. Teşhis ve tedavi için belirtilerin önem taşıdığını vurgulayan Kayınova, “Vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar, normal dış kanamalar, büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler kanser belirtisi olabilir. Ben ve siğillerin renk ve şekil değiştirmeleri, meme veya vücudun herhangi bir yerindeki şişlik ve sertliklerde kanserden kaynaklanabilir. Yutkunma ve hazım bozukluğu, uzun süre kapanmayan yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürükler ise en önemli belirtilerin arasında yer alır. Bu belirti ve değişiklikler görüldüğünde ise en yakın hekime başvurmayı ihmal etmeyin” dedi.
ERKEN TANININ ÖNEMİ 

Kayınova, erken tanı için insanların insanlarında yapabilecekleri bulunudğunu hatırlatarak, erkek tanının önemini anlattı. Kanserin ön belirtilerine karşı dikkatli olunmasını, sık sık elle meme muayenesi yapılması, belirli aralıklarla sağlık muayenesi yaptırılması, PAP testi ve doktorun isteyeceği tetkikleri önemsenmesini isteyen Kayınova, “Kanserde erken tanı için yapılması gerekenleri önemsemeliyiz. Bu şekilde erken tanı şansı mümkün olur. Erken tanı da tedavi şansını arttırır. Tedaviyi kolaylaştırır. Tedavi giderlerini azaltır. Doku ve organ kaybını önler. Sakat bırakmaz. Hayat kurtarır. Uygun ve zamanında tedavi ile kanserin bir çok türlerinde tedavi imkanı mevcut olduğunu unutmayalım” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?