3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kanserle savaşta büyük adım

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Mungan, kanser hastalığı ile ilgili yapılacak olan savaşta temel ilkenin hastalığın erken tanımı olduğunu söyledi.


ZKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Mungan, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında kanser hastalığının önemine değindi. Kanser çeşitleri için ön önemli riskin sigara kullanımının oluşturduğunu söyledi. Mungan, “Son yıllarda giderek daha sık görülen kanserin biyolojik yapısının daha iyi anlaşılmasıyla kanserden korunma kavramı daha fazla anlam kazanmıştır. Genellikle tütün ve tütün mamulleri, tüketilen besinler, tarım ilaçları kalıntıları ve obezite kanserin en önemli nedenleri arasında sayılabilir. En çok görülen akciğer kanserinde olduğu gibi tüm kanser çeşitleri için en önemli riski sigara kullanımı oluşturur.

Bireylerin sigara kullanmasının kendileri dışında diğer kişilere de zararı vardır. Anne babanın ve hamilelerin sigara kullanması çocuk yaştaki kanserlerin ana sebeplerinden biridir. Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke, kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır.

Bu yüzden hastalığın halka tanıtılması çok büyük önem taşır. Bu anlamda 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’nda halkımıza sağlık ve esenlik dilerim” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 18:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?