3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kanun değişti ama evrak değişmedi!

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, kesilen trafik cezasının gönderildiği matbu evraklara aldanan vatandaşlar, mağdur edildiklerini iddia ettiler.


1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni trafik cezaları bir paket halinde yürürlüğe girdi. Bu cezalar içerisinde yapılan düzenlemede, "Trafik İdari Para Cezalarının Ödenme Koşulları" da yer alıyor. 1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren yeni kanuna göre, "Trafik İdari Para Cezasını Kanun yoluna başvurmadan önce 15 gün içerisinde ödemeniz halinde bunun dörtte üçünü ödeyeceğiniz" maddesi 15 gün yerine bir haftaya düşürülerek 7 gün içerisinde ödeme şartı getirildi.

Kanun 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen,
Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği tarafından ceza kesilen araç, sürücü yada sahibine gönderilen matbu zarfları değiştirilmedi. Ereğli'de, kanun yürürlüğe girdikten sonra 2 kez trafik cezası yiyen Şükrü Sevindik, kendisine tebliğ edilen matbu zarf üzerindeki tarihlere aldanarak mağdur olduğunu ileri sürdü.

Kesilen cezaya bir itirazı olmadan elindeki evrağa göre, vergi dairesine ödemek için gittiğini belirten Şükrü Sevindik, "Tebliğ edilen zarfın üzerinde 15 gün içerisinde öderseniz, cezanın 4-3'nü ödeyeceğiniz yazıyor. 13. günde gittim, ancak bana 'Hayır cezanın hepsini alıcaz, çünkü kanun değişti, 7 günü geçirmişsiniz' dediler. Elimdeki evrağı gösterdim, kendilerinin sorunu olmadığını söylediler" dedi.


Trafik polisine, avukata ve savcıya da gittiğini anlatan Sevindik, "Ancak ne yaparsam yapayım, bu cezayı tam olarak ödemekten başka çarem kalmadı. Dava açabilir, parayı geri alabilirsin dediler ama kimbilir ne zaman sonuçlanır. Benim gibi bir başkası da evrağın üzerindeki tarihe aldanmasın. Kanun değişmiş ama evrağı değişmemiş" diye tepkisini dile getirdi.


İHA'ya açıklamada bulunan Ereğli Vergi Dairesinden bir görevli, sisteme 7 gün olarak işlendiğini, 7 gün geçtikten sonra tahsilatta herhangi bir işlem yapmanın mümkün olmadığını belirtti.


Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği yetkilileri ise, resmi evrak üzerinde kendilerinin bir değişiklik yapma şanslarının bulunmadığını, "1 Ekim'de kanun değişti ancak bizim elimizdeki mevcut matbuların hiçbiri değişmedi. Bütün bürolarda yenileri gönderilmediği için eski zarflar tebliğe gönderiliyor" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 16:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?