3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kapkaça 'kap kaçama' önlemi

Kdz. Ereğli ilçesi Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi öğrencisi Nuran Karakuş, kapkaçı önlemek için "Kap kaçama" adlı bir çanta yaptı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü'nde okuyan 16 yaşındaki 10. sınıf öğrencisi Nuran Karakuş ve öğretmeni Ergül Başoğlu, büyük şehirlerde meydana gelen kapkaç olayları nedeniyle "Kap kaçama" adını verdikleri bir kadın çantası yaptı.


Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Ergül Başoğlu, öğrencisi ile birlikte çantayı yapmayı planladıklarını belirterek, çantanın 5 TL'ye malolduğunu söyledi. Çantayı yapmak için koltukçudan ücretsiz deri aldıklarını belirten Başoğlu, alarm sistemi içinde bir elektrikçinin yardım ettiğini söyledi.


ÇANTADA GİZLİ BÖLMEYE ALARM YERLEŞTİRİLDİ
Kdz. Ereğli Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Ergül Başoğlu, çantanın içine gizli bir bölme yaparak alarm cihazını oraya koyduklarını belirtti. Kapkaç yapan kişinin çantayı çaldığı sırada çantanın askılık kısmı birbirinden ayrıldığı zaman alarmın çaldığını belirten Başoğlu, hırsızın alarm çalmasıyla korkarak çantayı bırakacağını söyledi.


Televizyonlarda büyük şehirlerde çok fazla kapkaç olayının olduğunu gördüklerini anlatan Başoğlu, şunları söyledi: "Kapkaç olaylarının insan hayatlarını tehlikeye attığını maddi zarara uğrattığını görünce böyle bir fikir oluştu bizde. Kapkaça karşı ne yapabiliriz, nasıl bir yöntem geliştirebiliriz diye. Kdz. Ereğli Anadolu Meslek Lisesi olarak öğrencimizle bu proje üzerinde çalıştık. İçinin aksamını hazırladık. Derisini aldık. Çantayı okulda üreterek sonra alarm sistemini taktık ve bu çantayı
geliştirdik."


Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü öğretmeni Ergül Başoğlu, çantayı daha da geliştirmeyi düşündüklerini söyledi.
Çantanın yapım aşamasını anlatan Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü öğrencisi Nuran Karakuş da, "Çantayı koltukçulardan deri parçaları alarak yaptık. İlk önce çantamızın kalıbını çıkardık. Daha sonra dikim aşamasına geçtik. Dikimi yaptıktan sonra içerisinde tasarladığımız gizli bölmeye alarm sistemini yerleştirdik. Çantanın kol kısmı birbirinden ayrıldıktan sonra alarm devreye giriyor ve hırsızı yakalamak daha kolay oluyor" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 15:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?