3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Karadenizi kurtaracak proje

Zonguldak'ta, Hazine garantisi sağlanarak serbest bırakılmasına yönelik protokol imzalanan 22 milyon avroluk krediyle hayata geçirilecek proje doğrultusunda, evsel atıkların denize arıtılarak deşarj edileceği bildirildi.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, AA Zonguldak Büro Müdürlüğünü ziyaretinde yaptığı açıklamada, projeyle mevcut kanalizasyon sisteminden denize dökülen atıkların, 7 adet pompa istasyonuyla Kozlu beldesi yolundaki sahile kurulacak 40 bin 848 metreküp kapasiteli su arıtma tesisine gönderileceğini söyledi.

Kredinin sağlanacağı OPEC ve İspanya ile Hazine Müsteşarlığı yetkilileriyle birlikte geçen hafta protokol imzaladıklarını anlatan Gonca, şöyle konuştu:

''İşi üstlenen konsorsiyumun şirketleri İspanya'dan PACSCASCH, Almanya'dan DYWİDAG ve Türkiye'den MASS Arıtma Sistemleri A.Ş. firmalarına yer teslimini kısa sürede gerçekleştireceğiz. Kent merkezindeki Üzülmez Deresi'nden denize dökülen evsel atıklar, kanalizasyon projesinin hayata geçirilmesiyle arıtma tesislerine aktarılacak. AB'nin yayınladığı kalitede arıtma yaparak denize derin deşarj sağlanacak. Böylelikle plajlar deşarjdan olumsuz etkilenmeyecektir. Hazine garantisi sağlanan kredi sayesinde kısa sürede tesisin temel atma törenini gerçekleştireceğiz.''

Gonca, tesisin 23 ayda tamamlandıktan sonra geçici kabulünün yapılacağın ve 1 yıl süreyle konsorsiyum tarafından işletileceğini belirterek, ''Böylece, 40 bin civarındaki konutun atıklarının döküldüğü Karadeniz de kanalizasyon kirliliğine neden olmayacağız. Bu açından örnek belediyeler arasında yerimizi alacağız'' dedi.

A.A
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 18:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
CENGIZ COSKUN IP: 213.189.162.xxx Tarih : 24.02.2009 18:15:20

Zonguldakta bu tur projeler hayata gecsede Karadenizin temizligi icin yeterli olmuyor.Belcikada yasayan engelli bir vatandasim.Zonguldaka bagli merkez Turkali Koyunde ikamet etmekteyim.Yillardir Catalagzi Termik Santrali denize kul birakiyor.Bilhassa yaz aylarinda sezon devam ederken vatandaslarimiz devamli bu kul deryasindan sikayetci olmaktadirlar.Sayin siyasetcilerimiz secim zamanlarinda Cevreye duyarli islere kalkisiyaorlar iyi de yapiyorlar bi anlamda hizmet her zaman hizmettir;Sayin Cevre bakanimiza Catalagzi Termik Santralinin de cevre kirliligine denizi kirlettigine iliskin bilgiler verildimi acaba?Zonguldak Sahil seridinde bulunan Gobu,Turkali,Filyos halki ayni problemden sikayetcidirler;Cevreye duyarli siyasetcilerin bu onemli sorunlada bizlere yardimci olacaklarina inaniyorum saygilarimla CENGIZ COSKUN/BURUKSEL