3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Karantinalı köyde şok manzaralar

Zonguldak'ın kuduz nedeniyle karantina altına alınan Türkali köyüne bilgilendirme toplantıları için giden Tarım Müdürlüğü ekipleri, köye 4 gün önce asılan tabelalardan birinin sökülüp yere atıldığını, diğerinin ise çalındığını gördü.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim ve görevliler, bölgede çıkan kuduz vakasından sonrası bilgilendirme toplantısı için Türkali köyüne gitti. Türkali Köyü İlköğretim Okulu'nda öğrencilere ve velilere kuduz hastalığı ve korunma yollarını anlatacak olan ekipler, köyde şaşırtan manzaralarla karşılaştı.

Ekipler, köy giriş ve çıkışlarına 4 gün önce konulan 'kuduz' uyarısının bulunduğu tabelalardan birinin çalındığını, diğerinin ise sökülerek yere atıldığını gördü. Ekipler ayrıca; kedi, köpek ve büyükbaş hayvanların tüm uyarılara rağmen yine mera ve sokaklara salındığını gözlemledi.

Türkali İlköğretim Okulu önünde köylü ile bir araya gelen ekipler, velileri çocuklarının yanında ikaz etti. Tabelaların sökülmesine de kızan veteriner hekim Ali Özçelik, "Bunlar devletimizin senin benim cebimizden çıkan paralarla yaptırdığı tabelalardır. Bunların bir tanesi 45-50 YTL'dir. Tabelayı köyü reklam etmek amacıyla asmadık. Köye gelen ve gidene hastalık olduğunu hatırlatmak amacıyla astık. Kanun da öyle diyor. Bu bizim keyfi uygulamamız değildir. Tekrar tabela geliyor, takılacak. Vatandaşlık görevinizi yapın, ondan sonra geri kalanını devletten bekleyin. Görevinizi yapmayıp devletten beklersiniz bir yere varamazsınız" dedi.

Özçelik, hayvanların dışarı salınması konusundaki tepkisini de şöyle dile getirdi: "Aileleriniz sizin sağlığınızı düşünüyorsa, devletin 'Hayvanınızı bağlayın' demesine gerek kalmadan kedisini, köpeğini bağlar. Buradaki çoluk çocuğunu düşünen vatandaş bunu yapar. Bunu açıkça söylüyorum. Bağlamayıp, 'Yok efendim o bırakıyor, bu bırakıyor' demeyle bu işin önüne geçemezsiniz. Onun için canını seven, vatanını, milletini seven, çoluk çocuğunu düşünen kimse hayvanını dışarı bırakmasın. 'Ahırda hayvan çok yiyor' diyorsunuz. Çok yiyor ama zaten havalar soğuk, zaten kış geliyor. Kesinlikle hayvanları bağlı tutunuz."

'KURBAN KESİMİ YASAK'
Veteriner Ali Özçelik, karantina süresinin 6 ay olması nedeniyle yaklaşan Kurban Bayramı'nda köyde hayvan kesiminin yasak olduğunu kaydetti. Yasağa dikkat edilmesi konusunda da köylüyü uyaran Özçelik, "Dışarıdan köyün içerisine hayvan girişi, köyün içerisinden dışarı hayvan çıkışı yasak. Yakalandığı zaman idari para cezaları ve hapis cezaları var. Yakın köylerde kurbanınızı kesip etini getirebilirsiniz" diye konuştu.

Köylülerin başıboş köpeklerin vurulmasının suç olup olmadığını sorması üzerine Özçelik, alınan yeni karar doğrultusunda başıboş köpeklerin köylerde muhtarlık ve ihtiyar heyeti, belediye sınırları içerisinde belediye çalışanları tarafından toplanacağını ifade etti. Başıboş hayvanı sahiplenenlere de ciddi para cezalarının kesileceğini ifade etti.

Bir vatandaş da, "Benim 4 hayvanım var. Ahırda bunun yiyeceği 5 bin YTL para. Ben bunun altından nasıl kalkacağım? Hayvan başına para vereceksiniz ki hayvanlarımızı göndermeyelim. Vatandaş kendi imkanı ile altından kalkamaz. Konuşmasını biliyorsunuz ama hep devlet, devlet, devlet olmaz " diyerek tedbir alınmasını istedi. Tarım yetkilileri de gerekli proje çalışmalarının sürdüğünü, onaylanması ve bütçe sorunu olmaması halinde doğadaki çakalların da aşılanacağını ifade etti.

Bir öğrenci de, kuduz çıkması nedeniyle başı kesilerek dereye atıldığı iddia edilen çakalı sordu. Yetkililer, bu soruya da çakalın yakıldığı cevabını verdi. Ekipler, aşılama çalışmaları, hastalıkla mücadele yöntemlerini de anlattı. Bilgilendirme çalışmalarının sonucunda dağıtılan broşürlere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Tarım Müdürlüğü ekipleri, çalınan uyarı tabelasının yerine getirdikleri tabelayı köyün çıkışına monte ederken, yere atılmış vaziyette bulunan tabela da yeniden köy girişine konuldu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 10:23:08
Güncelleme :8 Kasım 2008 Cumartesi 14:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?