3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kardaşlar, Başkan Ünal’a yalvardı!

FİLYOS’TA KARDEMİR LİMANI VE TAŞOCAĞI KIRMA ELEME TESİSİ  İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Kardemir Limanı ve Taşocağı kırma eleme Tesisi Projesi Çevre Etki Değerlendirme toplantısı (ÇED) yapıldı. Taşocağının yapılmasını istemeyen bir kişi, çocuğunun resminin yer aldığı kağıdı göstererek, dizlerinin üzerine çöktü. Belediye Başkanı Ünal’a yalvararak, destek istedi.

Filyos Beldesi Kardemir Limanı ve Taşocağı Kırma Tesisi Projesi ÇED toplantısı Filyos Ahmet Melek Şanlı Anadolu Lisesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak Zonguldak Çevre İl Müdürü Nazmiye Uzun, İTÜ Proje Danışmanı Serdar Yavuz, Proje Koordnatörü Nurullak Kozan katılırken, Kardemir A.Ş Genel Müdürü Cahit Göçer Çevre Mühendisi Müge Pelenk, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, kamu kurumu müdür ve amirleri, muhtarlar, mühendisler. Sivil toplum örgütü temsilcileri ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Beldeye liman yapmayı hedefleyen Kardemir, 38 bin 500 metrekare hazine arazisini Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kiramayı ve buradan denize denize dolgu yaparak alanı 309 metrekareye çıkarmayı planlıyor. Kazanılan alanı ise fabrikaların ihtiyacı olan kömür ve demir cevherinin temininde kullanmayı hedefleyen Kardemir, gerek liman, gerekse dolgu çalışmalarına başlayabilmesi için ise bölgede bir de taş ocağı kurmak istiyor.

Filyos Beldesi’nin bitişiğinde bulunan ve Zonguldak’ın Merkezi’ne bağlı Türkali Köyü’nde yaklaşık 79 hektarlık alanda kurulması düşünülen Taşocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesin yapılan ÇED toplantısında ilginç görüntüler yaşandı. Zaman zaman konuşmacıların çevre kirliliğine yol açacağı gerekçesiyle tepki gösterdiği toplantıda, ilginç görüntüler yaşandı. Elinde torunun resminin yer aldığı kağıdı konuşmacıların bulunduğu masaya doğru gösteren Arif Kardaşlar, ayaklarının üzerine çökerek, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Kardaşlar, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’a yalvararak, bu konuda kendisine destek vermesini istedi. Konuşmacılar arasında bulunan İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, “Bizler bu çalışmalar için yer gösterici değiliz. Bu gösterilen yerin kanunlar çerçevesinde çevre için uygun olup olmadığını değerlendirip, rapor sunabiliriz” dedi. Bir süre daha ikna çabalarını sürdüren Kardaşlar, ikna edemeyeceğini anlayınca salondan ayrıldı.

Söz alan Çevre Mühendisi Müge Pelenk slayt gösteri ile taşocağı, liman projeleri hakkında bilgiler verdi. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal “Beldemizin sanayisi çevre beldelere oranla gelişmiş durumdadır. Beldemizdeki büyük sanayi kuruluşları içinde bahsedilmesi gereken Filyos Ateş Tuğla Fabrikası ve Çaytaş Ateş Tuğla Fabrikası adında iki adet fabrika mevcut olup üretimleri devam etmektedir. Fabrikaların üretimi günümüz şartlarında eskiye oranla düşük olsa da beldemiz için en önemli istihdam alanlarını oluşturmaya devam etmektedirler. Halkımızdan bir yakını bu fabrikalarda çalışmamış olan çok azdır. Beldemizde tarım ve hayvancılık çok sınırlı sayıda yapılmaktadır. Doğal kültürel ve tarihi potansiyeli ile Turizm sektöründe de önümüzdeki yıllarda bir hareketlilik yaşanacağı kaçınılmazdır. Beldemizde yaşanan en büyük sorun,ülkemizin de içinde bulunduğu işsizlik sorunudur.Halkımızın ekonomik olarak refah seviyesini artırmak için istihdam olanaklarının çoğaltılarak işsizlik sorununa bir nebzede olsa çare bulmak gerekir. Limancılık faaliyetleri açısından değerlendirildiğinde, Batı Karadeniz Bölgesi mevcut potansiyelinin çok altında kalmıştır. Bölgenin en büyük Limanı olan Ereğli Limanı dışında gelişmiş bir denizcilik faaliyeti bulunmamaktadır. Hızla gelişen ve büyüyen Karadeniz ülkelerine çıkış kapısı olabilecek bölge özellikle İç Anadolu Bölgesi yüklerini sevk edebilecek bir coğrafyada bulunmaktadır. Buradan hareketle beldemizde yapılması planlanan Kardemir Limanı,beldemizde doğrudan ve dolaylı olarak istihdam oluşturacaktır. Doğrudan istihdam Limanda çalışacak beyaz ve mavi yakalı liman görevlisi olarak çalışan personelden oluşmaktadır. Dolaylı istihdam ise Liman faaliyetlerinin bölgede oluşturduğu iş gücünden oluşmaktadır. Limanlar sadece bölgesel ekonomiyi desteklemekle kalmayıp aynı zamanda bölgedeki istihdamın gelişmesine de katkıda bulunmaktadır. Kardemir Limanı’nda yatırım sonrası toplam 150 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Ülke ekonomisi açısından çok önemli olan limanların yatırım planlamasının uluslararası standartlara uygun faktörler göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir" dedi.

Belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcısı, köy muhtarlarının da aralarında bulunudğu toplam 9 kişi, söz alıp, konuşmacılara sorular yöneltti.

FİLYOS’TA KARDEMİR LİMANI VE TAŞOCAĞI KIRMA ELEME TESİSİ  İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI
FİLYOS’TA KARDEMİR LİMANI VE TAŞOCAĞI KIRMA ELEME TESİSİ  İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI
FİLYOS’TA KARDEMİR LİMANI VE TAŞOCAĞI KIRMA ELEME TESİSİ  İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 11:58:25
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 12:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?