3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kayıt dışı ile mücadele

Zonguldak’ta Haziran ayında kayıt dışı istihdam edildiği ihbarı üzerine 850 kişinin incelendiğini ve bunlardan 43’nün kayıt dışı çalıştığı tespit edildiği bildirildi.


Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Muharrem Demirci, KADİM olarak adlandırılan kayıt dışı istihdam mücadelesi kapsamında Haziran ayında 'Alo 170' ihbar hattına şikayet edilen 850 kişi hakkında inceleme yapıldığını ve bu kişilerden 43’nün kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini söyledi.

KADİM ile ilgili yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Demirci, “Alo 170 ihbar hattına, gelen tüm şikayetler, tek tek inceleniyor. Kayıt dışı istihdam edilen aylık yaklaşık 40-50 kişi tespit ediliyor. Kayıt dışı tespit edilen kilerin yanı sıra çalıştığı firmalara yönelik çok ağır yaptırımları oluyor. Bunların en başında ise Eğer ki bir şirkette kayıt dışı tespit edilirse, bu şirket 1 yıl boyunca teşvikten faydalanamıyor.İşverenin aleyhine olduğu için kayıt dışı istihdam uygulamasından kaçınılması gerekiyor” dedi.


Kayıt dışı istihdamın yanı sıra muvazaalı boşanma ile ihbarların kuruma ait alo 170 ihbar hattına yapılabileceğini hatırlatan Demirci, ihbarların isim bile vermeden yapıldığını ifade etti.

Kurum ile ilgili yapılan hukuksuz işlemlerle ilgili şikayet edilmesini isteyen Demirci, “Alo 177 ihbar hattına yapılan ihbarlar ile ilgili bilgiler Ankara Genel Merkez’deki kurumuzda tutuluyor. Ankara ve Zonguldak’taki yoklama memurlarımız tarafından tek tek incelenen ihbarlar ile ilgili gerekli raporlar hazırlanarak, yaptırımları uygulanıyor. İhbarların Ankara’dan da takip edilmesi nedeniyle ayrım yapılması mümkün olamaz” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 14:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?