3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Keçi çiftliğine Kaymakam ziyareti

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç ilçede faaliyet gösteren Saanen Keçi Çiftliği’ni ziyaret etti.


Gökçebey ilçesinde, Kaymakam Çetin Kılınç Saanen Keçi Çiftliği’ni ziyaret ederek çiftlik sahibi Nemci Pazar’dan bilgi aldı. Kılınç, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan yaklaşık 3 yıl önce yapılmış olan bir proje neticesinde üreticimiz Necmi Bey saanen keçileri beslemektedir. Bahar mevsimi keçilerin oğlaklama mevsimi olup oğlakları ve projenin durumunu görmek üzere kendilerini ziyaret ettik.

Gayet verimli başarılı bir şekilde ilerlemekte olduğunu gördük. Projenin saanen keçi yetiştiriciliği bölgemiz açısından önemli olabilecek son zamanlardaki göçü engellemeye işsizliği engellemeye faydalı olabilecek bir proje diye düşünüyorum. Yaygınlaştırılması sonucunda gerekli çalışmaları ilçe tarım müdürlüğümüzle birlikte yürütmekteyiz. Bu üreticimiz bizim için ve vatandaşlar için örnek olmuştur. Ben buradan bu işle ilgilenen özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlarımızı saanen keçi yetiştiriciliğine davet ediyorum. Gereken her türlü yardımı desteği sağlamaya hazırız” diye konuştu.

Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal ise saanen keçi yetiştiriciliği hakkında şunları açıkladı:
Soysal, ”Gökçebey Tarım İlçe Müdürlüğü olarak buradaki amacımız ilçemizde vatandaşlarımızı gelirlerini artırıcı olan sektörlere doğru yönlendirmeye çalışmaktayız. Hayvancılık dalında da özellikle saanen keçiciliği 2006 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan 3 kişiye bir proje uygulaması yapmıştık. O zaman biz bu hayvanları ilk uygulamış olduğumuz projedeki saanen keçiciliği yetiştiriciliğinde Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine gitmiştik. O zaman bu 3 kişiye her bir işletmeye 11 tane keçi bir tane teke olmak üzere aldık. Zonguldak Gökçebey bölgesinde saanen keçi yetiştiriciliği oldukça ilgi çekti.

Bu uygulamadan buradaki üreticilerimiz memnun olduktan sonra şu anda içinde bulunduğumuz işletmenin sahibi Necmi Pazar ve Canip Çamlı kendi imkanlarıyla bu sayıyı artırdılar. Ankara tarafından bir hayli fazla miktarda saanen keçisi getirdiler. Kendi imkanlarıyla tesisi biraz daha genişlettiler. 136 tane saanen keçisi anaç özelliklere sahip 50 civarında 8–9 aylık saanen keçisi var. Bu sene bunlar damızlık için kullanılmaktadır. Yeni doğan hayvanlar var. Yeni doğan oğlaklar 100’ü aşkın civarında oğlak var. Biz ilçe tarım müdürlüğü olarak bu arkadaşlarımıza dikkat etmesi gereken neler onları tavsiye etmekteyiz. Bölgemiz saanen keçi yetiştirmeye uygundur. Kaymakamımız Çetin Kılınç bize destek vereceklerini söylediler” dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 15:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?