4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Kendi gazını kendi üretiyor

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ne bağlı Süleymanbeyler Köyü’nde yaşayan ilkokul mezunu 48 yaşındaki Recep Günaydın, gübre ve suyu karıştırarak elde ettiği metan gazını mutfağında kullanıyor. Günaydın, 20 yıldır ürettiği gaz sayesinde tüp parası vermediğini söyledi. 

Süleymanbeyler Köyü’nde servis şoförlüğü yapan Recep Günaydın, 20 yıl önce hayvan gübresi ile suyu karıştırarak metan gazı elde etmeye başladı. Evinin yanında oluşturduğu depoda yaptığı karışım ile elde ettiği metan gazını hortumla mutfağındaki ocağa bağlayan Günaydın, buluşunu şöyle anlattı: 

Beslediğim büyükbaş hayvanların gübresini alıp, deponun içine atıyorum. Attığım gübre kadar içine su döküyorum. Zaman içinde burada metan gazı oluşuyor. Depoda oluşan gazı hortum ile mutfaktaki ocağa taşıyorum. Böylece tüp parası vermekten kurtuldum. Çayımızı demlerken, yemeklerimizi yaparken bu gazı kullanıyoruz.”

Yaz aylarında havaların sıcak olması nedeniyle gazın daha fazla olduğunu söyleyen Günaydın, “Kış aylarında havalar soğuduğu için gaz az oluşuyor. Ama yine de bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Tüp almaya gerek yok” diye konuştu. 

Deponun içinde bulunan gübre ve su karışımını belli aralıklarla yenilediğini söyleyen Günaydın, “Sistem ilkel gibi gözükse de modern bir sistem aslında. Boyaltılan gübreyi daha sonra bahçemde rahatlıkla kullanıyorum. Meyve ve sebzelere kesinlikle zarar vermiyor” diye konuştu.

Recep Günaydın’ın eşi 44 yaşındaki Emine Günaydın ise eşinin bu çalışmasından dolayı memnun olduğunu belirterek, gaz masrafından kurtulduklarını söyledi.


Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 13:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?