2
Mayıs
2024
Perşembe
ZONGULDAK

'Kene' paniği!

Zonguldak'ta artan sıcaklarla birlikte kene korkusu yaşanıyor. Sıcaklarla birlikte popülasyonunda normalden fazla artış gözlenen kenelerin bulaştırdığı kan paraziti hastalığı nedeniyle 50 büyükbaş hayvanın telef olduğu ve yaklaşık 500 hayvanın da veteriner hekimlerin kontrolünde tedavi gördüğü bildirildi.

Zonguldak Tarım İl Müdür Yardımcısı ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cemalettin Çataklı, yaptığı açıklamada, kenelerin bulaştırdığı hastalıklar nedeniyle büyükbaş hayvanların ölümlerinde büyük oranda artış gözlendiğini söyledi. Artan sıcaklarla birlikte kenelerin popülasyonunda önemli derecede artış gözlendiğini vurgulayan Cemalettin Çataklı, "Son zamanlarda artan sıcaklar ile birlikte kene popülasyonunda artış oldu. Bu da kenelerle bulaşan babesiosis denilen kan paraziti hastalığının görüldüğü hayvan sayısını büyük bir oranda arttırdı. Bu hastalık nedeniyle şu ana kadar tedavisine geç başlanan yaklaşık 50 büyükbaş hayvan telef oldu. Yine il genelinde yaklaşık 500 hayvanın bu hastalığa yakalandığını ve veteriner hekimler tarafından tedavi edildiğini öğrendik. Tarım İl Müdürlüğü olarak biz de bu mücadelede elimizden gelen desteği gösteriyoruz" dedi.

Bu mücadelede hayvan sahiplerinin desteğinin de önemini vurgulayan Çataklı, "Babesiosis denilen kene ile bulaşan hastalığın belirtileri, yüksek ateş, halsizlik ve iştahsızlıktır. İlerleyen dönemlerde hastalığın en belirgin özelliği idrarda kan görülmesidir. Hayvanlarda ateş, halsizlik ve iştahsızlık belirtilerinin gözlendiği dönemde üzerinde kene de görülen hayvan acilen en yakın veteriner hekime götürülmelidir. Bu aşamada veterinere götürülen hayvanların kurtarılma şansı büyümektedir" diye konuştu.

Bu hastalıklarla mücadele yöntemlerini de anlatan Cemalettin Çataklı, hayvanların hastalığa yakalanmasını önleyebilecek en etkin mücadelenin büyükbaş hayvanların dış parazitlere karşı etkili olan ilaçlarla ilaçlanması olduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 12:08:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?