3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kene seferberliği

Bolu'da son 2 ay içerisinde 250 kişinin keneler tarafından ısırıldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Zonguldak'ta da kene, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama seferberliği başlatıldı.

Mahalleler ilaçlanıyor

Zonguldak'ta da kene, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama yapılıyor.

İlk etapta İnağzı Mahallesi Bağlık mevkii, Yeşil Mahalle, Rat Mahallesi, Dilaver Mahallesi ile dere yatakları, bataklık, yeşil alanlar ile kene vakası görülen evin çevresini ilaçlayan 6 kişilik Zonguldak Belediyesi ekibi, vatandaşları anons yaparak uyarıyor.

Haşerelere karşı mücadele başlattıklarını belirten ilaçlama ekibinden Muhammet Bayram, "Uygulamamız sivrisinek ve kene üzerine yoğunlaştı. Çöp konteynırları, ızgaralar ve yeşillik alanlar ile şikayet gelen evleri ilaçlıyoruz. Bu faaliyet ekim sonuna kadar sürecek. Zonguldak'ta 19 mahalle, bizde de 2 ilaçlama aracı var. Aracımızın biriyle kene şikayetlerine gidiyoruz, diğeriyle ise gece saatlerinde sivrisinek ve karasinek ilaçlaması yapıyoruz." dedi. Ekipler, bir çocuğun keneler tarafından ısırıldığı belirtilen evin çevresini ilaçladı. Evde aileyi bulamayan ilaçlama ekipleri, aileye evin etrafına çocuk yaklaştırmaması konusunda uyarıcı not bıraktı.

Yaklaşık 2 aydır ilaçlama çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, son günlerde halkın sağlığını tehdit eden kene vakalarına karşı alarma geçtiklerini hatırlatarak şu bilgiyi verdi: "Özellikle dere boyları, kanalizasyonların bulunduğu yerler ve ormanlık alanlarda ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız sivrisinek ve diğer zararlı haşerelere karşı vatandaşımızı korumak. Özellikle halkımızın talepleri doğrultusunda derhal kene vakalarına müdahale edip halkımızın sağlığını tehdit eden unsurlara karşı alarma geçmiş durumdayız. Kene vakalarıyla ilgili her türlü tedbirimizi aldık."

Öte yandan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarının arttığını söyledi.

Bu artışta piknikçilerin etkili olduğunu belirten Dr. Koç, "Hastanelere her gün kene vakası geliyor. Şimdiye kadar 250 vaka geldi. Bunlardan 5'ine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi kondu. Karabük'ten Bolu'ya gelen bir vatandaş da aynı hastalıktan hayatını kaybetti." dedi.

Gerede ve Yeniçağa ilçelerinde hastalık taşıyan kene vakalarının geldiğine dikkat çeken Dr. Koç, "Keneler 14 derecenin üzerindeki sıcak ve nemli havalarda yaşamayı seviyor. Bu bölge de keneler için uygun. Ayrıca, Gerede'de deri sektörünün içinde bulunanlar da dikkatli olmalı." dedi.

Okulların tatiliyle birlikte çocuklar ve ailelerinin piknik alanlarına gideceğine dikkat çeken Dr. Koç, şu tavsiyelerde bulundu: "Öncelikle çocuklar için piknik öncesinde önlem alınmalı. Havaların ısınmaya başlaması nedeniyle çocuklara kalın giysiler giydirmek mümkün olmadığı için; ince, fakat vücudu kapatacak şekilde kıyafetler giydirilmeli. Piknik esnasında sık sık çocukların üzerleri kontrol edilmeli. Piknik dönüşünde çocuklar eve girmeden önce kene kontrolünden geçirilmeli. İmkân varsa piknik dönüşünde çocuklara banyo yaptırılarak üzerleri tamamen aranmalı. Kene tarafından ısırılmış çocuklar sağlık kuruluşuna götürülmeli ve gerekli müdahalenin orada yapılması sağlanmalı.'' Bu arada, Gerede'de kene ısırması ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulan 29 yaşındaki Ali Büyükatar, Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 12:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?