3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kestane balının esrarı çözüldü

Son yıllarda kalitesi ve sağlık yönünden olumlu etkileri belirlenen kestane balı Karadeniz'de yoğun ilgi görüyor.

Kestane balı, Zonguldak'ta incelenerek esrarı çözüldü.
Zonguldak'ta arıcılar, kestane balını Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği'nin de yardımıyla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde analiz ettirdi. Birer kilogram kestane balı ve çiçek balında bulunan mineral oranları tespit edilirken, her iki balın mineral oranlarının karşılaştırıldığı bir rapor elde edildi.

18 yıldır öğretmenlik yapan ve 3 yıldır arıcılıkla uğraşan Erdal Satuk, analiz sonuçlarına göre elde edilen raporda kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır mineral oranlarının çiçek balına göre çok fazla olduğunu söyledi.


Kestane balındaki çinko ve demir oranının çiçek balına göre düşük olduğunu anlatan Satuk, şöyle konuştu: "Bir kilogram kestane balında demir 7,97 mg, çiçek balında ise 3.95 mg oranında bulunuyor. Bakır minerali kestane balında 0.44 mg, çiçek balında 0,32 mg oranında gözüküyor. Mangan oranı kestane balında 14,7 mg oranında bulunması, çiçek balında ise 2,0 mg kadar düşük gözükmesi dikkat çekiyor. Çinko oranı kestane balında 1.6 mg iken çiçek balında 4.4 mg oranında gözleniyor. Sodyum oranı kestane balında 41.9 mg oranında, çiçek balında ise 40.9 mg oranında bulunuyor. Potasyum oranı kestane balında 4 bin 850 mg olması dikkat çekerken, çiçek balında ise 998 mg olarak tespit edildi. Son olarak kalsiyum oranı kestane balında 426 mg iken çiçek balında 146 mg belirlendi."


Yapılan analizler için Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Selahattin Güney ve üniversite yetkililerine teşekkür eden Satuk, şöyle konuştu:
"Biz bu yıl kestane balı üretimi amacıyla Gökçebey ilçesi Pazarlıoğlu köyü kırsalında arılarımızı getirdik. İstediğimiz oranda olmasa da belli oranda kestane balı ürettik. İlçe merkezinde kalsaydık kestane balı yerine çiçek balı üretecektik. Fakat biz özellikle kestane balı üretimi için arılarımızı gezginci arıcılık yöntemiyle oraya götürdük. Amacımız insanlar için çok faydalı olan kestane balını üretmek."
Satuk, sağlık için çok önemli olan kestane balının yaklaşık 500 hastalığın tedavisinde olumlu etkileri bulunduğunu sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 15:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?