3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kestane kanseriyle mücadele

budamaRusya ile Türkiye işbirliğinde başlatılan kestane kanserine mücadele kapsamında, Zonguldak'ta yoğun olarak bulunan üç pilot bölgede kanserli ağaçlar kesilerek, itlaf çalışmalarına başlandı. 

Rusya Moskova Üniversitesi ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından kanserli olduğu tespit edilen Zonguldak'ın Kozlu Beldesi Gücek köyü ve Muslu Beldesi Göbü köyü ormanlarında kanserli kestane ağaçların kesilerek itlaf çalışmalarına başlandı. Kdz. Ereğli'de bulunan ormanlarda ise kanserli ağaçların tespit çalışmasının sürdürüldüğü kaydedildi. Zonguldak Orman İşletme Müdürü Nizamettin Ören, Zonguldak ormanlarında bulunan yaklaşık 30 bin hektarlık alanda kestane ağaçlarının tehdit altında olduğunu söyledi. Göbü ve Gücek köylerindeki 210 dönümlük arazideki kanserli tüm ağaçların kesildiğini belirten Ören, sonbaharda kesilen ağaçların yerine sağlıklı fidanlar dikileceğini kaydetti. 

Pilot bölgelerde başarılı olunması halinde Zonguldak genelindeki tüm kestane ağaçlarının bulunduğu bölgelerde de aynı çalışmalarının başlatılacağını ifade eden Ören, "Tespit ettiğimiz kanserli ağaçları keserek temizliyoruz. Kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu bu alanlarda fidanların yeşillenmesini engelleyen orman güllerini temizliyoruz. Temizlik çalışmalarının ardından parazitin, hastalığın diğer ağaçlara yayılmasını önleyici tedbirler alıyoruz. Sonbahar ayına kadar kontrol altına tutup, sağlıklı fidanların dikimine başlayacağız. Zonguldak ormanlarının üçte birinin saf kestane ağaçlarıyla kaplı olduğunu düşünürsek, 30 bin hektarlık alanda kestane ağaçları hastalığının tehdidi altındadır. Pilot bölgelerden olumlu sonuç alınır ve uygulama ekonomik olursa, bütün bölgelerimize bu çalışmaları yayacağız" dedi. 

budamaAyrıca Ören, arıcılık sektöründen, kereste sanayi ve gıda sektörüne kadar bir çok alanda büyük ekonomik zararlara yol açan kestane kanserinin önlenmesi çalışmaları kapsamında kesilen ağaçlarının ihale ve satış usulleri ile satılarak ekonomiye kazandırıldığını ifade etti.
.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 16:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?