3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

KETEM törenle açılacak

Zonguldak’ta Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) törenle hizmete açılacak.


Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet verecek olan KETEM ile Yoğun Bakım Ünitesi’nin tüm hazırlıkları tamamlanarak 20 Şubat 2009 günü saat 15:30’da düzenlenecek olan törenle hizmete gireceği bildirildi. Açılış törenine ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katılacağı bildirildi. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner ise KETEM hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu merkez, kanser ve kanserin beraberinde getireceği olumsuzluklardan halkımızı korumayı ve kansere yeni yakalanan hastaların erken teşhisini amaçlamaktadır. Merkezlerin en önemli özelliklerinden biri de yapılan tetkik, tarama ve eğitimlerin ücretsiz olması, çalışan personellerin de bayanlardan oluşmasıdır.

Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında 50-69 yaş arası kadınlara, her yıl yapılacak muayene 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, gerek görülen vakalarda meme ultrasonografi, kadınlarda servisk kanseri tarama programı kapsamında 35 yaş üstü kadınlara, her yıl yapılacak muayene ile birlikte pap smaer tetkiki, gerekli görülen vakalarda kolposkopi tetkiki, kolorektal kanserleri için 50-74 yaş arası erkek ve kadınlarda yapılacak ‘Guitada Gizli Kan Tetkikleri.’ Prostat kanserleri için 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak ‘PSA tetkikleri’ yapılacaktır. Kanser erken teşhis ve tarama merkezi bu açıdan Türkiye’deki ilk örneklerden biridir. Herhangi bir boş zamanınızda, kendinizi hazır hissettiğinizde, KETEM’E gidip ‘Kanser taraması yaptırmak istiyorum’ diyebilirsiniz. Dünyadaki kanser oranlarında Türkiye’nin riskli durumu nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün de desteklediği bir kurum olan KETEM’in birinci hedefi, erken teşhis halinde kesin tedavisi bilinen kanser türlerinde önemli olan erken teşhisi koyabilmektir.”

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 16:45:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?