3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

KGD'den resmi ilan tepkisi

Karaelmas Gazeteciler Derneği, resmi ilanların yayınlanmasıyla ilgili yeni yapılmak istenen düzenlemeye tepki göstererek basın çalışanlarının mağdur edileceğine dikkat çekti.


Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılarak, yerel gazetelerde yayımlanmakta olan ihale ilânlarının yayım zorunluluğu kaldırılıp, aynı ilânların internet ortamında duyurulmasını öngören, gazetelerin kapanmasına, gazetecilerin işsiz kalmasına neden olacak tasarıya tepki gösterdi. Açıklamada TBMM başkanı Köksal Toptan'dan destek istendi.


Karaelmas Gazeteciler Derneği, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin düzenlemenin yerel basın kuruluşlarının kapanmasıyla sonuçlanacak bir süreç başlatacağını belirterek TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan düzenlemenin iptali için destek istedi.
Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, açıklamasında yeni düzenlemeyle, gazetelerin kapanmayla, gazetecilerin işsizlikle karşı karşıya kalacağını belirterek hükümetin bu gerçeği görmezden gelemeyeceğini ifade etti. Resmi ilan alan yerel gazeteleri yakından ilgilendiren ve TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen “Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na ilişkin düzenlemenin komisyonda kabul edilmesi ile resmi ilanların yerel gazetelerde yayınlanma döneminin sona ereceğinin belirtildiği açıklamada, “Bu düzenleme Anadolu basınının kalbine saplanmış hançerdir” denildi.


Tasarıyla “Elektronik kamu alımları platformu” oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğü belirtilen açıklamada TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın bu düzenlemeye karşı çıkması talep edildi.


"ÇOK SESLİLİĞE VURULAN DARBEDİR"
Tasarının yasalaşması ile birlikte, kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğunun kalkacağını ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğinin belirtildiği açıklama şöyle:
“Mevcut yasada yapılmak istenen değişikliklerle Zonguldak ve ilçelerinin yanı sıra Anadolu'nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaflık ilkesinin zedeleneceği görüşündeyiz. Söz konusu düzenlemeyi bu yönüyle basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olarak değerlendirmek mümkündür. Yerel basın, yaygın basına göre daha dar ve mahallî bir bölgede dağıtıma sunulan, yöresinin sesi olan basın yayın organlarıdır. Toplumsal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeleri bölge halkına aktarmaktadır. Yayın yerlerinde yaşayan insanların, yaygın basında yer bulamayan, kendi bölgelerindeki sorunlar, olaylar, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile merkezi ve özellikle yerel yönetimlerin aldığı kararlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarlar. Bu uygulamayla gazeteler güçsüz bırakılacak ve yereldeki çok sesliliğe darbe vurularak sona erdirilecektir.”


"TOPTAN'DAN DESTEK BEKLİYORUZ"
Açıklamada Zonguldak merkez ve ilçelerinde 40'ın üzerinde yerel gazete bulunduğu, bunlardan 13'ünün resmi ilan alarak istihdam oluşturduğu, Türkiye genelinde ise bu rakamın 1300 civarında olduğu belirtilerek, “Yerel gazetelerin gelir kaynakları, gazete satışlarının yanı sıra yayın yerlerindeki iş adamı ve esnaftan sağladıkları özel ilân ve reklamlar ile bu gelirler arasında en yüksek kalem olan, 195 sayılı Kanun kapsamında yayımı zorunlu kılınan resmi ilanlardır. Yurt genelinde resmi ilan yayınlama hakkı olan 1.300 civarında yerel gazete yayın hayatını sürdürmektedir ve bu gazetelerde yaklaşık 10 bin fikir işçisi çalışmaktadır. Zonguldak'ta bu rakam tüm yayın organlarıyla birlikte 300 civarındadır. İdari hizmetli ve diğer görevlerde istihdam edilenlerle birlikte, bu gazetelerin basıldığı matbaalarda çalışan kişiler de dikkate alındığında, yurt genelinde çalışan sayısının 15.000'in üzerinde olduğu görülmektedir. Yasa tasarısının kabul edilmesi, işsizler ordusuna yaklaşık 15 bin kişinin daha eklenmesine neden olacaktır. Haber ajanslarının en büyük müşterisi konumundaki yerel gazetelerin kapanmasıyla, hizmet alımı sağlanan bir çok sektörün de zincirleme olarak uygulamadan etkileneceği kesindir. Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılarak, yerel gazetelerde yayımlanmakta olan ihale ilanlarının yayım zorunluluğu kaldırılıp, aynı ilanların internet ortamında duyurulması öngörülmektedir. Bu uygulamanın yasalaşması, geri dönülmesi mümkün olmayan dramatik bir sürecin başlangıcı olacaktır. Düzenlemenin bizleri yakından ilgilendiren sakıncalarının ortadan kaldırılması için TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın desteğini bekliyoruz” denildi.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 17:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?