3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kimsesiz çocuklara diş taraması

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa organize edilen, 44 kimsesiz çocuk ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi.


İl Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, yuvada kalan çocuklar dış taramasından geçirildi. İnsan sağlığının ağız ve dişlerde başladığını belirten Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner konu ile ilgili şunları söyledi:
“İnsan sağlığı ağız ve diş sağlığı ile başlar. Toplum ağız ve diş sağlığının iyileşmesi için özellikle çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve yılda iki defa diş hekimi kontrolünden geçirilmesi, beslenmelerinin kontrol edilmesi ve sorunların tespit edilmesi önemlidir.

Diş fırçası kullanımına çocuğun arka dişlerinin çıkmasından ortalama 2,5 – 3 yaşında başlanması uygundur. Ayrıca bu yaşlardaki çocukların yumuşak dişlere yapışan şekerli gıdalarla beslenmeleri, çürüğün en belirgin nedenidir. Bu gıdaları çocuklarımıza mümkün olduğunca az vermek diş sağlığı açısından önemlidir. Okul çağına kadar çocuklarda diş fırçalanmasında belli bir teknik uygulatmak çok zordur. Önemli olan çocuğa doğru diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır.”


Çocukların diş fırçalamasının önemine değinen Güner, “Çocuklarımız diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin özellikle ara yüzleri ve çiğneyici yüzeyleri çok daha iyi temizlenmelidir. Aksi taktirde diş çürükleri, diş kayıplarına ve ileriki yaşlarda da ortadontik sorunlara neden olmaktadır. 6-13 yaş arası çocuklar karışık dişlenme dönemindedir.

Tedavi edilmeyen süt dişlerindeki çürükler, yeni oluşan daimi dişleri de etkilediğinden bu dönemde düzenli diş fırçalama ve hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bu nedenle Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Esirgeme Kurumundaki 6-13 yaş grubundaki çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı kontrolleri ve tedavileri Sağlık Müdürlüğümüz ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğünün koordinasyonu ile Ağız Diş Sağlığı Merkezimizce yapılmaktadır. Böylece gelecek nesillerimizin daha sağlıklı olmasını amaçlamaktayız. Bir gülüş bize yeter, çünkü parlak gülüşlerde parlak gelecekler vardır“ dedi.

İha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 17:24:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?