3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kış aylarında köpek bakımı

KIŞ AYLARINDA KÖPEK BAKIMI

Zonguldak İl Tarım Müdürvekili, Veteriner Hekim Cemalettin Çataklı, kış aylarının köpekler için zor geçtiğini belirterek köpeklere en iyi bakımın merhamet olduğunu söyledi.

Cemalettin Çataklı, köpeklerin konuşamadığını hatırlatarak, soğuk havayla baş edebilmek için ekstra bakıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Çataklı, yavru, ihtiyar ve kısa tüylü köpeklerin özel olarak ilgilenilmesi gereken hayvanlar olduğunu hatırlattı. Bütün hayvanların kış mevsiminin şartlarına göre beslenmesi gerektiğini anlatan Çataklı, şöyle konuştu: "Kışın dışarıda yani soğukta yaşayan hayvanlara diğer mevsimlere oranla miktar olarak yüzde 25 oranında daha fazla yiyecek verilmelidir. Vücudunu ısıtmak

için gerekli sıcaklığı üretmek için bu gereklidir. Evde yaşayan hayvanların yemeğini azaltmak bile mümkün. Çünkü kışın egzersiz yaptırılmazlar, kaloriferin başında sahipleriyle yatarlar. Dışarıda yaşayan hayvanlar soğuk havadan korunabilecekleri bir barınağa, kulübeye ihtiyaç duyarlar. Merhamet kış aylarında gösterilecek en iyi bakımdır. Eğer hava sıcaklığı -8 derece ya da daha altına düşmüşse köpeğinizi kapalı bir yere alın. Hayvan oyun oynamayı reddediyorsa, titriyorsa bu havanın çok soğuk olduğunu gösterir."

MERHAMETLİ BAKIM

Köpeklerin kış mevsimi boyunca kuru ve sıcak tutulması gerektiğini anlatan Çataklı, köpekler için ayrı bir havlu bulundurulmasını da önerdi. Köpeklerin kar yediklerini ve bunun susuzluklarını dindirmek için olmadığını ifade eden Çataklı, köpek bakımında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı:

"Köpeklerin kar yemesi susuzluğunu gidermek için değildir. Sürekli temiz su bulundurun, çok soğuklarda suyu ısıtın, ılık hale getirip verin. Kış aylarında patileri düzenli olarak kontrol edin. Kar ve buz tırnaklarının arasına zarar verebilir. Islak patilerin tamamıyla kurutulmasında fayda var. Antifriz için zehirlidir. Tatlı olduğu için köpeğinize çekici gelebilir ve kışın yerlerde bol miktarda antifriz bulunur."

Yollara buzların erimesi için dökülen kaya tuzunun köpeklerin patisine zarar verdiğini belirten Çataklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer köpeğinizi taşınabilir, yani mobil ısı kaynağı ile ısıtacaksanız ısı kaynağının kafesleri olmalıdır ve köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır. Köpeğinizle donmuş, bir gölün ya da su birikintisinin yanında oynamayın. Köpeğinizin yaralanmasına sebebiyet verebilirsiniz. Köpeklerin kışın genelde cildi kurur. Sık sık tımarlamak, köpeğinizin cildini uyarır ve yağ

bezelerini harekete geçirir. Çok soğuk ve karlı havalarda bazen köpekleriniz dışarı çıkabilir ve buz ısırığı denilen hastalığa maruz kalabilir. Buz ısırığının en çok görüldüğü bölgeler ise kulak ucu, pati altları ve kuyruk ucudur. Buz ısırığına maruz kalan bölgeye ılıksı uygulayın. Kesinlikle su sıcak olmamalıdır. Uygulamanın ardından köpeği havluya sarın veterinere götürün."

KÖPEK KULÜBESİ

Cemalettin Çataklı kış aylarında köpek kulübelerin de temizlik ve hijyen gibi kurallara dikkat edilmesini istedi. "Köpek kulübeleri cereyandan sakınılmalıdır" diyen Çataklı, ahşap, kauçuk gibi izolasyonlu zemin olması gerektiğini söyledi. Kulübelerin rüzgar almaması gerektiğini anlatan Çataklı, şunları söyledi: "Köpeğin vücut ısısı, kulübeyi ısıtabilmelidir. İçini ısıtamayacağı kadar büyük kulübe olmamalıdır. Kapısı, güney, güneydoğu yönünde bulunmalıdır. Kapısında plastik bir kanat ya da kapak

olmalıdır. Kulübenin altına saman, ot ya da battaniye serilmelidir."

Cemalettin Çataklı, köpeklerin gerekli aşılarının da yapılması konusunda hayvan sahiplerini uyarırken köpeklerin hastalıklarında en yakın veteriner hekime götürülmesini istedi.

KIŞ AYLARINDA KÖPEK BAKIMI
KIŞ AYLARINDA KÖPEK BAKIMI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 13:16:04
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 18:18:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?