3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kızılay gönüllü bağışçılar arıyor

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Kızılay Ereğli Şubesi tarafından Türk Kızılay’ının başlatacağı “Gönüllü Kan Bağışçısı Davranış Değişikliği" kampanyası için Ereğli halkından destek istedi.

Kızılay Ereğli Şubesi Başkanı İsmail İşgören, gönüllü kan bağışçılarının aratmasını sağlamak amacıyla Türk Kılızay’ı tarafından başlatılacak olan “Gönüllü Kan Bağışçısı Davranış Değişikliği" kampanyası için Ereğli halkından destek istedi.

İşgören, “Halk sağlığının korunması ile yakından ilgilenen Türk Kızılay’ının bu alanda yürütmekte olduğu önemli faaliyetlerden bir tanesi kan hizmetleridir. 1957 yılında Ankara ve İstanbul’da ilk kan merkezlerini kurarak günümüze kadar bu faaliyetleri yürüten Türk Kızılay’ı ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamaktadır. Bu alandaki hedef ülke insanının ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin tamamen gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılanmasıdır” dedi.

Ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığını belirten İşgören, “Toplanan ve saklanan kan miktarı maalesef ulusal ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Bunun için sık sık acil kan anonsları yapılmakta, hastane önlerinde kan simsarlarından alınan kanlar ise hayati tehlike oluşturmaktadır. Türk Kızılay’ı, bağışlanan kanın, ihtiyacı olan kişiye ulaştırmasına kadar geçen tüm süreci kontrol altına alınan uluslar arası standartlarda bilimsel bir sistem oluşturmuştur. Kanın, ihtiyaç sahibine en güvenli şekilde ulaştırılması ancak bu yolla mümkün olabilmektedir” diye konuştu.

İşgören şunları söyledi: “Ancak gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığından, ülkemizde bir yıl içinde toplanan kanların yalnızca yüzde 40’ı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde Türk Kızılay’ı sayesinde düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılanmaktadır. Geri kalan bölümü ise hala takas yöntemi ile toplanmaktadır. Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm, dünyanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamının, ulusal bir kan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır. Gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarının toplam nüfusa oranı yüzde 5 düzeyindeyken, ülkemizde bu aran yüzde 1,5 civarındadır.”
Türk Kızılay’ı tarafından düzenlenecek olan kampanya ile günüllü kan bağışçısı olmak isteyenler Türk Kızılay’ı Kan Merkezlerine başvurabilirler.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 12:46:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ZEKİ ONAY IP: 88.235.2.xxx Tarih : 29.05.2008 21:17:10

Arkadaşlar 10 yıldır aralıklarla son 3 yıldırda düzenli olarak kan veriyorum.Nasıl anlatayım kan verdikten sonra kendimi daha canlı daha huzurlu hissediyorum.Düşünün bir bebeğin kanamalı bir hastanın bir annenin bir babanın hayatını kurtardığınızı düşünün.Ya o kişi sizin ailenizden canınızdan biriyse.SON OLARAK ŞUNU SÖYLEMEK İSTERİM VERMEYENİN ALMAYA HAKKI YOKTUR.Bugün biz verelim ki yarın allah korusun bizimde ihtiyacımız olduğunda güvenle çalabileceğimiz bir kapımız olsun.